Мартинка (риба)

С Википедије, слободне енциклопедије

Мартинка
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Perciformes
Породица: Labridae
Род: Symphodus
Врста:
S. ocellatus
Биномно име
Symphodus ocellatus
(Linnaeus, 1758)
Синоними
  • Labrus ocellatus Linnaeus, 1758
  • Labrus ocellaris Linnaeus, 1758 (ambiguous)
  • Symphodus ocellatus (Linnaeus, 1758)
  • Labrus ocellatus Forsskål, 1775 (ambiguous)
  • Crenilabrus ocellatus (Forsskål, 1775) (ambiguous)
  • Symphodus ocellatus (Forsskål, 1775) (ambiguous)
  • Symphodus ocellatus ocellatus (Forsskål, 1775) (ambiguous)
  • Labrus reticulatus Bonnaterre, 1788
  • Crenilabrus bertini Pras, 1961

Мартинка припада породици уснача (Labridae). Мужјак нарасте до 12цм, а женка до 9цм. Тело им је издужено и бочно спљоштено. Промењиве је боје, што зависи од старости и станишта.Тако може бити маслинастозелена, жућкаста,смеђа па све тако до црквенкасте. На корену репа се налази црна тачка, а дуж целог бока протеже се белкастосребрнкасти појас.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Мартинка је распрострањена по целом Јадранском, Црном, Азовском мору. Такође, мартинка живи у обалним пределима у плиткој води, на каменитом или песковитом дну. Млади се крећу у малим групама, често удружени са осталим рибама из породице уснача. Одрасле јединке се најчешће задржавају саме. Хране се рачићима, пужевима и шкољкашима. Животни им је век до 5 година.

Током пролећа и лета главни им је задатак градња гнезда, завођење женки и чување јајашца. За градњу великог гнезда потребно им је стотине пута сакупити комадиће алги, пренети их у устима онда уплести у гнездо које се свакодневно мора одржавати чистим и уредним.

Гнездо је смештено на дубини од 2.5м у подручју насељеном смеђом алгом и како је зелене боје лако је уочљива женкама. Оне пливају у групама од неколико јединки и бирају гнездо. Мужјак осваја женку тако што показује своје свадбене боје. Након полагања икре он је отераи наставља се сам бринути о јајашцима; гради ново гнездо и чека нову женку. Женка одлази код других мушкараца и зна у једној години избацити 7000 комада икре.

У акваријуму[уреди | уреди извор]

Мартинка је погодна за држање због тога што не расте велика,живих је боја, занимљивог понашања и лако се навикне на живот у акваријуму. Подноси до 30C, али такође треба избегавати држати је на толико високој температури. Може да се храни сувом храном (листићима,гранулама) , реповима козица и артемија рачићима.

Врсте[уреди | уреди извор]

Мартинка или морски гргеч живи око две 2 до 3 године. Ова риба је чистач и помаже да се одстране паразити и бактерије са других већих риба. У њиховој популацији разликујемо 3 различите групе мушких јединки - тзв.”нестинг” мужјаке, њушкала и тзв. сателите. Први су највећи и јарких су боја. Њихова основна улога је да штите женке, праве и чувају гнезда и негују и пазе младе. Они праве гнезда од морских алги. Њушкала су најмања и по боји се скоро ни не разликују од женки. Они не чувају женке ни младе, и појављују се приликом парења женки и нестинг мужјака и покушавају да они уместо нестинг мужјака оплоде јајашца. Сателити су по величини и боји између прве две групације. Они помажу у заштити женки, терају њушкала, али не помажу у неговању младих. Још у раној младости се одређују ком типу се мужјаци припасти.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pollard, D. 2010. Symphodus ocellatus. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 17 November 2013.