Мајански хијероглифи

С Википедије, слободне енциклопедије
Натпис у Мајанским глифовима из места Нарањо, који се односе на владавину краља Итзамнај К'авила, 784—810
Мајански глифови.

Мајански хијероглифи или Мајански глифи били су систем писања у преколумбовском периоду на подручју цивилизације Маја.

Овај мезоамерички систем писања је у знатној мери дешифрован. Најранији нађени Мајански записи из 3. века п. н. е. су нађени у Сан Бартелу, Гватемала.[1][2] Ово писмо је било у непрекидној употреби до након приспећа шпанских конкистадора у 16. веку (а чак и касније у изолованим областима као што је Таијасал). Мајанско писмо је користило логограме заједно са сетом слоговних глифа, што је у некој мери слично по функцији модерном јапанском писму. Рани европски истраживачи 18. и 19. века који га нису разумели, мајанско писмо су назвали „хијероглифима“ јер им је оно личило на египатске хијероглифе, са којима мајанско писмо није сродно.

Структура[уреди | уреди извор]

Мајанско писмо се састоји од високо развијених глифа, који су обично уписивани на обојену керамику, зидове или папир од коре дрвета, урезивани у дрвету, клесани у камену, или ливени гипсаном малтеру. Урезани и ливени глифи су бојени, али је се боја ретко одржала. Око 90% мајанског писма се данас може читати са варијабилном одређеношћу, што је довољно да се стекне свеобухватана представа о његовој структури.[3]

Данас се може распознати и прочитати око три четвртине мајанских глифа. Мајанско писмо је лого-слоговно мајански глифи су се обично писали у блоковима у по два реда и читали се на следећи начин:

Мајански натписи су најчешће писани у колонама два глифа широким. Свака таква колона се чита слева надесно, одозго надоле

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ K. Kris Hirst (6. 1. 2006). „Maya Writing Got Early Start”. Science. Архивирано из оригинала 07. 06. 2013. г. Приступљено 15. 03. 2011. 
  2. ^ „Symbols on the Wall Push Maya Writing Back by Years”. The New York Times. 10. 1. 2006. Приступљено 12. 5. 2010. 
  3. ^ Harri Kettunen & Christophe Helmke (2008). „Introduction to Maya Hieroglyphs” (PDF). Архивирано из оригинала (pdf) 08. 08. 2014. г. 

Додатна литература[уреди | уреди извор]