Мери Шели (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Мери Шели
Жанрдрама
РежијаХаифа ал - Мансур
Главне улогеEл Фанинг
Даглас Бут
Бел Паули
Бен Хардд
Том Стариџ
Мејси Вилијамс
Стивен Дилејн
Џоана Фрогат
Година2017.
Трајање121 минута
ЗемљаАустралија
Уједињено Краљевство
Ирска
САД
Луксембург
Језикенглески
Веб-сајтwww.curzonartificialeye.com/mary-shelley/
IMDb веза

Мери Шели (енгл. Mary Shelley) је романтична драма инспирисана животом истоимене списатељице. Филм је објављен 2017. године. Филм прати живот младе Мери и њену романтичу везу са песником Перси Шелијем и обрађује догађаје који су је подстакли да напише роман Франкенштајн или модерни Прометеј.[1][2]

Радња филма[уреди | уреди извор]

Мери Годвин је ћерка издавача и филозофа Вилијама Годвина. Њена мајка је умрла убрзо након порођаја и Мери је одрасла уз свог оца, маћеху и полусестру.

Приликом посете Шкотској, Мери упознаје и заљубљује се у младог песника Перси Шелија, који је већ ожењен. Упркос томе двоје одлуче да заједно побегну и поведу Мерину полусестру са собом. Убрзо долази до несугласица између Мери и Персија, првенствено због његовог либералног става према браку и односу између партнера. Њихов однос кулминира када Мери изгуби тек рођену бебу.

Овај трагичан догађај и присуствовање приказу примене галванизма, где су помоћу струје изазване контракције мишића мртве жабе, ће имати велики утицај на стварање лика чудовишта у роману Франкенштајн.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mary Shelley (2018) - Financial Information”. The Numbers. Приступљено 2023-07-25. 
  2. ^ Mary Shelley, Приступљено 2023-07-25 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Мери Шели - IMDb