Мехмед-бег Куленовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мехмед-бег Куленовић
Battle of Mišar, Afanasij Scheloumoff.jpg
Датум рођења1776.
Датум смрти(1806-08-13)13. август 1806.
Место смртиМала Врањска
  Карађорђева Србија

Мехмед-бег Куленовић, Гази Мехмед-бег Куленовић, Мехмед-бег Кулиновић, познат и као Кулин-капетан (Кулен Вакуф, 1776 - Мала Врањска 13. август 1806) био је босански османлијски војник који је постао капетан Босанског ејалета.

Мехмед-бег Куленовић био је син Хаџи-Ибрахим-бега Куленовића из Кулен Вакуфа. Рано је постао турски граничар и добио надимак „Господар Островице“. Неки извори тврде да се побратимио са Иваном Кнежевићем од Семберије, који је од њега откупљивао српско робље. Учествовао је у више војних похода, почев од помоћи београдском паши Абу Бекиру. Покушао је и да умири српски устанак против београдских дахија, који су у ствари били одбегли јањичари. Покушавао је да спречи Карађорђевее устанике да прелазе административну линију босанског ејалета на Дрини. Лета 1806. придружио се османском батаљону Сулејмана-паше Скопљака који је поражен у бици на Мишару.

Мехмед-бега Куленовића ранио је хитац из мускете у току борбе у шуми и он је од ове ране умро. Тело му је пренето у Босну и сахрањено на гробљу џамије у Јањи.