Мигел да Паш

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мигел де ла Паз)
Мигел де ла Паз
Датум рођења 1498.
Место рођења Сарагоса
Датум смрти 1500.
Место смрти Гранада
Династија House of Aviz
Отац Мануел I од Португала
Мајка Изабела од Арагона и Кастиље
Претходник Изабела од Арагона и Кастиље
Наследник Хуана I од Кастиље

Принц Мигел де ла Паз де Авис и Трастамара (шп. Miguel de la Paz de Avís y Trastámara; порт. Miguel Da Paz de Avís e Trastámara), рођен 24. августа 1498 у Сарагоси, умро 19. јула 1500. Био је син португалског краља Мануела I од Португала и Изабеле од Арагона и Кастиље, кћерке Католичких краљева. Његова мајка, Изабела, умрла је на порођају, а његов отац се после тога оженио његовом тетком, Маријом од Арагона и Кастиље, и са њом имао још осморо деце.

Смрт његове мајке је Мигела претворила у принца од Астурије и Хероне, престолонаследника круна Арагона и Кастиље. Такође, будући да је био син и краља Мануела, такође је био престолонаследник Португала. Да је поживео, уједнио би целокупно Иберијско полуострво под једну круну.

Сахрањен је у Толеду, међутим данас се његови посмртни остаци налазе у Краљевској капели у Гранади заједно са посмртним остацима његове тетке, Хуане Луде и њеног мужа, Филипа Лепог, као и његових бабе и деде, Изабеле Католичке и Фернанда Католичког.

Са њим је умро и сан о трајном уједињењу Иберијског полуострва, до ког је ипак дошло у периоду од 1580. под владавином шпанског краља Филипа II и трајало је све до владавине Филипа IV.Претходник:
Изабела од Арагона и Кастиље
Принц од Астурије
14981500.

Наследник:
Хуана I од Кастиље