Михаел Змајловић

С Википедије, слободне енциклопедије
Михаел Змајловић
Лични подаци
Датум рођења(1978-01-19)19. јануар 1978.(46 год.)
Место рођењаЗагреб, СФРЈ
ДржављанствоХрватска
Политичка каријера
Политичка
странка
Социјалдемократска партија Хрватске
Министар жаштите животне средине и природе
13. јун 2012
Председник владеЗоран Милановић
ПретходникМирела Холи

Михаел Змајловић (Загреб, 19. јануар 1978) је хрватски политичар. Најмлађи министар је у Влади Зорана Милановића и бивши је градоначелник Јастребарског.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основну школу је завршио у Јастребарском а гимназију у Загребу 1996. године. Дипломирао је на Економском факултету у Загребу 2001. године. Исте године постао је директор предузећа „Комунално Јастребарско“ из Јастребарског. Директор предузећа је био до 2009. године. Магистрирао је 2008. године Економском факултету у Загребу.

Од 2010. године члан је председништва Удружења градова Републике Хрватске и председник локалне акционе групе „Јана“. Током 2012. године кратко је био члан управног одбора Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.

Ожењен је Маријом и отац је двоје деце. Хобији су му енологија, гастрономија, бадминтон и фотографија. Говори енглески језик, а служи се талијанским и немачким.

Политичка каријера[уреди | уреди извор]

Члан је Социјалдемократске партије (СДП) од 2005. године. Исте године изабран је за председника градске организације Странке. Пет године касније постаје и председник страначке организације Загребачке жупаније.

На локалним изборима 2009. године изабран је за градоначелника Града Јастребарско. Градоначелник је био три године. Наследио га је његов заменик Звонимир Новосел.[1]

На парламентарним изборима 2011. године изабран је први пут за посланика у Хрватском сабору са листе Кукурику коалиције. У овом мандату био је председник Одбора за просторно уређење и грађевинарстов и члан одбора за финансије и државни буџет.[2]

Постао је члан председништва СДП-а на конвенцији у јуну 2012. године.[3]

После оставке Миреле Холи на функцији министра заштите животне средине и природе у Влади Републике Хрватске, а на предлог премијера Зорана Милановића, изабран је министра 13. јуна 2012. године.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Борис Клеменић
Градоначелник Града Јастребарско
2009 — 2012.
Звонимир Новосел