Михаил Баришњиков

Из Википедије, слободне енциклопедије
Михаил Баришњиков
Mikhail Baryshnikov 1984.jpg
Михаил Баришњиков
Датум рођења 28. јануар 1948.
Место рођења Рига
  Совјетски Савез

Михаил Николајевич Баришњиков (рус. Михаил Николаевич Барышников, лет. Mihails Barišņikovs, енгл. Mikhail Nikolaevitch Baryshnikov; 28. јануар 1948) је руско-амерички играч балета, кореограф и глумац.

Михаил Баришњиков је одрастао у Риги, као син руских родитеља. Тамо је похађао прве часове балета. Са 15 година примљен је на балетску академију „Ваганова“ у Лењинграду. Три године касније, постао је соло играч у чувеном Киров Балету. За време гостовања у Канади, 1974, затражио је политички азил у САД. Тамо је наступао са разним балетским компанијама. У периоду 1979—1980 био је главни играч балета у Њујорку. Од 1980—1989 уметнички је руководио „Америчким балетским театром“. Амерички држављанин постао је 1984. Био је саоснивач и радио је за „Вајт оук“ (White Oak) плесни пројекат у периоду 1990-2002.

Има кћи Александру са глумицом Џесиком Ланг, и троје млађе деце, Софију, Ану и Петра, са бившом балерином Лизом Ринехарт.

Поред рада у области плеса и балета, наступао је у улогама на Бродвеју и у филмовима. У ТВ серији „Секс и град“ играо је улогу Александра Петровског.

Спољашње везе[уреди]