Мухамед Омар

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мохамед Омар)
Jump to navigation Jump to search
Мухамед Омар
Rewards for Justice Mullah Omar.png
Датум рођења 1959.
Место рођења Нодех, Кандахар
 Авганистан
Датум смрти 2013.
Место смрти Авганистан

Мула Мухамед Омар Акхунд (енгл. Mohammed Omar; паштунски: ملا محمد عمر; познат као Мула Омар, Нодех поред Кандахара, 1959[a])био је духовни вођа Талибана и бивши диктатор Авганистана од 1996. до пада талибанског режима 2001. године.

Од почетка интервенције САД у Авганистану 2001. заједно са Осама бин Ладеном један је од најтраженијих припадника терористичке организације Ал-Каида. Само је мали број талибанских вођа имао контакт с њим. Према неким изворима једноок је и неписмен. За време владавине у Авганистану ретко је напуштао Кандахар и сусретао особе које нису биле муслимани.

Интересантно је да не постоји ни једна његова службена фотографија. Постојале су гласине да је са падом талибанског режима 2001. године погинуо у борбама али то није вероватно већ се сматра да је заједно с већином вођа талибанског режима побегао и да се скрива у Авганистану и Пакистану.[1] Информација се показала као нетачна. Године 2015. Талибани су потрврдили да је Мухамед Омар погинуо 2013. године и да је нови лидер одабран.

Референце[уреди]

  1. ^ Večernje novosti:CNN: Bin Laden se krije u Pakistanu, Приступљено 9. 10. 2012

Напомене[уреди]

  1. ^ Није познат тачан датум рођења, наведена је приближна година

Спољашње везе[уреди]