Мохамед Фарах Аидид

С Википедије, слободне енциклопедије
Мохамед Фарах Аидид
Мохамед Фарах Аидид
Датум рођења(1934-12-15)15. децембар 1934.
Место рођењарегион Мугуд
 Италијански Сомалиланд
Датум смрти1. август 1996.(1996-08-01) (61 год.)
Место смртиМогадиш
 Сомалија

Мохамед Фарах Аидид (сом. Maxamed Faarax Caydiid; регион Мугуд, 15. децембар 1934Могадиш, 1. август 1996) је био сомалски политичар и вођа Хабр Гидр клана, који се противио међународним покушајима за спречавање глади у Сомалији почетком 1990-их и присуству трупа Уједињених нација и САД у Сомалији. Аидид је био једна од главних мета операције Операција Обнови наду, заједничке операције Уједињених нација и војске Сједињених Држава за обезбеђивање хуманитарне помоћи и прекид војне опсаде у Сомалији.

Биографија[уреди | уреди извор]

Аидид је школован у Риму и Москви и служио је у влади Мохамеда Сиада Бареа на више положаја; на крају као шеф војне обавештајне службе. Због сумње да планира државни удар, Баре га је затворио на шест година. 1991. године Аидидов клан је и заправо свргнуо Бареа а Аидид је изронио као једна од значајних сила у грађанском рату који је уследио.

Аидид је током 1992. ометао међународне пошиљке са храном и нападао снаге УН-а. Због овога су САД расписале награду од 25.000 америчких долара за његову главу и покушали су да га заробе. 3. октобра 1993. десантне јединице америчке војске (U.S. Army Rangers) и оперативци Делта Одреда (Delta Force) су кренули у акцију да заробе више званичника Аидидове милиције у једној области сомалског главног града Могадиш, коју су контролисали Аидид и његове снаге. Операција није ишла по плану што је имало за последицу погибију 19 америчких војника и стотина Сомалијаца (тачан број непознат). Ови догађаји су познати као битка у Могадишу.

Убрзо након тога САД су повукле своје трупе, а Уједињене нације су Сомалију напустиле 1995. године. Након тога, Аидид се прогласио председником Сомалије, али његова влада није била међународно призната.

Аидид је умро 1. августа 1996[1], највероватије од рана од ватреног оружја које је задобио претходне недеље у сукобу са супарничким фракцијама. Дан након тога, амерички генерал који је био одговоран за неуспелу операцију 1993. године, Вилијам Ф. Гарисон, је поднео оставку.

Наследник[уреди | уреди извор]

Аидидов син, Хусеин Мохамед Фарах, емигрирао је у Сједињене Државе са 17 година. У САД је боравио 16 година и постао натурализовани грађанин, а касније и припадник поморске пешадије (маринац) у америчкој војсци. Два дана након смрти његовог оца, клан Хабр Гидр га је изабрао за следећег председника Аидидове само-проглашене републике. Запад Хусеина Мохамеда Фараха види као шансу за побољшање односа са Сомалијом. На питање о његовим данима у маринцима, одговара са: „Једном маринац, увек маринац“.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Somali faction leader Aidid dies”. CNN interactive. Архивирано из оригинала 10. 03. 2006. г. Приступљено 17. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]