Музеј Тимочке буне

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј Тимочке буне
Музеј Тимочке буне
Оснивање1983.
ЛокацијаБољевац
Србија

Музеј тимочке буне се налази у Бољевцу, у рекоструисаној згради Старе апсане. Отворен је на стогодишњицу Тимочке буне, 1983. године и делује под окриљем КОЦ-а Бољевац.[1]

Објекат Музеја заузима површину од 104 метара квадратна, дужине 16,5m и ширине 6,3 m. Од 15. маја 1980. године представља непокретно културно добро као споменик културе.

Поставка Музеја прати стање пред Тимочку буну, почетак буне, борбу народне и стајаће војске, организацију војске 80-их године 19. века, стање становништва крајем 19. века. Поставку употпуњују портрети најзначајнијих личности везаних за Буну, пре свега вођа Буне, све до угушење Буне које је оличено у Преком суду.[2]

Музеј садржи богату колекцију докумената из 1883. године:

Највећи део збирке музеја представљају фотографије личности које су одиграле пресудну улогу у Тимочкој буни:

Велики део музеја представљају илустрације са приказима сељака из тог периода, народне војске, стајаће војске и догађаја као што су:

  • „Предавање оружја”
  • „Читање владине наредбе и позив на изручење оружја”
  • „Напад стајаће војске на народ и народну војску код бањске клисуре”

Своје место у поставци нашла је малобројна уметничка збирка са акварелима и цртежима везаним за Тимочку буну као што су акварели са изгледом сеоске механе у селу Лукову, акварел са изгледом зграде општине у Кривом виру, цртеж са изгледом апсане, цртеж са приказом зграде у којој је одржан договор пре избијања буне.

Збирка садржи предмете и оружје из тог периода, као и медаље којима су награђени они који су хватали побуњенике.

Музејска грађа којом се илуструје Тимочка буна, прикупља се и чува у већ 30 година. У Музеју је изложен и део завичајне збирке где се могу видети преслице, старе вунене чарапе, као и поједини елементи прибора за ручавање. Стална поставка Музеја је 2011. године „освежена” паноима са истраживачком грађом где је акценат стављен на учеснике из Бољевачког среза.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Muzej Timočke bune”. Visit Serbia. Приступљено 15. 6. 2023. 
  2. ^ „Muzej Timočke bune”. Turistički vodič Srbije. Приступљено 15. 6. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]