Мултимапе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

У информатици, мултимапа (понекад мултихеш) представља генерализацију мапе или асоцијативног низа апстрактног типа података, у коме више од једне вредности може бити везана и враћена за дати кључ. И мапа и мултимапа су специфични случајеви контејнера. Често се мултимапе имплементирају у облику мапа са листама и сетовима као вредностима мапе.

Примери[уреди]

  • У систему за упис студената, где студент може бити пријављен на више предмета истовремено, може постојати веза за сваки упис студента на курс, где је кључ студентски индекс, а вредност је индекс курса. Ако је студент пријављен на три курса, постојаће три везе које садрже исти кључ.
  • Индекс књиге може било који број референци за дати индекс и тако може бити кодиран као мултимапа од индекса, до било ког броја реферисаних локација.
  • Кверистрингови могу имати вишеструке вредности везане за једно поље. То се уобичајено генерише када веб формулар омогућава да више чекбоксова

буде означено у оквиру једног формулара.

Језичка подршка[уреди]

Google Guava такође обезбеђује мултимап интерфејс и имплементацију.[4] API Scala програмског језика такође омогућава мултимапе и имплементације.[5]


Референце[уреди]

  1. ^ „multimap<Key, Data, Compare, Alloc>”. Standard Template Library Programmer's Guide. Silicon Graphics International. 
  2. ^ „hash_multimap<Key, HashFcn, EqualKey, Alloc>”. Standard Template Library Programmer's Guide. Silicon Graphics International. 
  3. ^ „Interface MultiMap”. Commons Collections 3.2.1 API, Apache Commons. 
  4. ^ „Interface Multimap<K,V>”. Guava Library 2.0. 
  5. ^ „Scala.collection.mutable.MultiMap”. Scala stable API.