Народни демократски покрет

С Википедије, слободне енциклопедије
Народни демократски покрет
НДП
NDP logo.png
Службени лого странке
ПредседникДраган Чавић
ПотпредседнициЂорђе Миличевић
Момчило Новаковић
Генерални секретарГоран Ћосић
Међународни секретарНикола Кужет
КоалицијаСНСДСПУС—НДП—Демос
СлоганДоста је приче, идемо радити!
Основана9. јун 2013.
ПретходникДемократска партија
Народна демократска странка
СедиштеКраља Петра I Карађорђевића 111, Бања Лука
 Република Српска
 Босна и Херцеговина
Млади огранакМлади НДП−а
Идеологијапроевропеизам
конзервативизам
атлантизам
Политичка позицијаДесни центар
Народна скупштина РС
3 / 83
Представнички дом ПС БиХ
0 / 42
Веб-сајт
www.ndprs.org

Народни демократски покрет (НДП) је парламентарна политичка странка са сједиштем у Републици Српској која је основана 9. јуна 2013. године у Бањалуци. Тренутни предсједник странке је Драган Чавић, директор „Електрокрајине“ Бања Лука.

Историјат[уреди | уреди извор]

Странка је настала 9. јуна 2013. године уједињењем Демократске партије на челу са Драганом Чавићем и Народне демократске странке на челу са Крстом Јандрићем. Овом покрету је 24. априла 2014. године приступила и Нова социјалистичка партија Здравка Крсмановића.

Програм странке (поједине тачке)[уреди | уреди извор]

  • Провођење Дејтонског мировног споразума је прихваћена обавеза за све демократски изабране власти на свим нивоима у БиХ и ентитетима, и квалитет његовог спровођења опредјељује његову перспективу.
  • Након скоро четири године ратовања, Дејтонски мировни споразум је донио мир. Промјена темељних принципа овог споразума могла би поново довести до сукоба, са још већим трагичним послиједицама, што Народни демократски покрет никако не жели да се деси.
  • Дејтонски уређену БиХ прихватили су сви њени конститутивни народи, репрезентовани њиховим изабраним представницима, а потврдиле су је водеће државе међународне заједнице, чиме је за Народни демократски покрет Босна и Херцеговина добила коначан међународни суверенитет, субјективитет и легитимитет.
  • Једностраност у његовој примјени, али и његова једнострана промјена, били би погубни за БиХ, али и крајње опасна за цијели регион.
  • Народни демократски покрет се слаже да према Дејтонском мировном споразуму није могуће постојање ентитета без БиХ, као ни БиХ без ентитета.
  • Промјена Дејтонског мировног споразума наметањем, мимо воље Републике Српске, којом се укида статус ентитета Републике Српске, за Народни демократски покрет значи престанак постојања државе Босне и Херцеговине.

Заступљеност у органима власти[уреди | уреди извор]

У Народној скупштини Републике Српске, у десетом сазиву изабраном 2018. године, народни посланици су: Драган Чавић, Наташа Стевановић, Александар Фулурија, те Крсто Јандрић који од 2019. дјелује као независни посланик.[1]

Резултати[уреди | уреди извор]

Народна скупштина Републике Српске
Избори # гласова % од важећих # посланика Влада
2014 33.977 5,13%
5 / 83
опозиција
2018 28.183 4,12% [а]
4 / 83
владајући

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ На изборима 2018. године учествовали у коалицији под називом НДП Драган Чавић-НС-СНС-Слобода коју су чиниле: Народни демократски покрет (сва 4 посланика припала НДП-у), Напредна Српска — НС и Напредна Српска (странка са сједиштем у Зворнику). Дио коалиције је била и Партија Слобода чије име се нашло у називу коалиције и која је учествовала у кампањи, али та странка званично није пријављена као члан ове коалиције, јер није ни пријавила учешће на изборима.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]