Драган Чавић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Драган Чавић
Dragan Čavić.jpg
Драган Чавић
Биографија
Датум рођења (1958-03-10)10. март 1958.(60 год.)
Место рођења Зеница
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Професија дипл. економиста
Политичка
партија
Народни демократски покрет
28. новембар 2002. — 9. новембар 2006.
Претходник Мирко Шаровић
Наследник Милан Јелић

Драган Чавић (Зеница, ФНРЈ, 10. март 1958) био је пети председник Републике Српске. На челу Републике Српске се налазио од 2002. до 2006. Био је претходно двије године потпредседник Републике Српске од 2000. до 2002. године. Драган Чавић је био и члан Сената Републике Српске од 1996. до 2011. године.

Биографија[уреди]

Чавић је рођен у Зеници 1958. године. Основну и средњу школу је завршио у Бањој Луци. Дипломирао на Економском факултету у Бањој Луци 1980. године. Радио је као економиста, финансијски менаџер и комерцијални директор у неколико државних и приватних фирми. Посланик у Народној Скупштини РС био је од 1998. године. Међународни представник Карлос Вестендорп га је смијенио, али му је сљедеће године враћен мандат. Током пет година био је члан Сената Републике Српске. Током трајања мандата председника Републике Српске Драган Чавиђ се суочио са тешким притисцима великих сила. Поред тога, није имао довољну подршку из Србије нити су прилике у Републици Српској биле стабилне. Године 2008. Чавић је напустио СДС, а почетком 2009. основао је Демократску партију, која је данас парламентарна странка и чланица Савеза за промјене. Чавић је ожењен и има сина и кћерку.

Политичка каријера[уреди]

Чавић је бивши члан Српске демократске странке, обављао је дужност председника те странке — до 2006. године, а раније и заменика председника председништва странке од јуна 1998. до марта 2002. године. На унутарстраначким изборима 2002. године изабран је за заменика председника странке.

Године 1998. изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске, али га је са те дужности уклонио тадашњи високи представник Карлос Вестендорп због, како је образложено, опструкције спровођења Дејтонског мировног споразума. Уклањање са дужности подразумевало је забрану политичког деловања, но ту је одлуку 1999. поништио Вестендорпов наследник, Волфганг Петрич.

Драган Чавић је изабран за председника Републике Српске 5. октобра 2002. године, заменивши тако бившег председника Мирка Шаровића. Чавић је добио 35,9 % гласова, док је његов најуспешнији противкандидат, Милан Јелић, освојио 22,1%. Одзив бирача износио је 53,9%.

На изборима за председника Републике Српске 2006. године, Драган Чавић је изгубио од противкандидата Милана Јелића (СНСД). Убрзо након тога је окривљен за изборни пораз и поднео оставку на место председника СДС-а. Након оставке бивше колеге су га избациле из свих одбора СДС-а како он не би имао прилику да се врати на политичку сцену. У СДС-у је тада дошло до конфликта између наводно двије струје: Чавићеве реформистичке струје и конзервативне струје иза које стоји Драган Калинић, бивши председник СДС-а.[тражи се извор]

Дана 11. децембра 2008. године Драган Чавић је на конференцији за штампу објавио да се повлачи из СДС-а и да ће основати нову странку, којој ће се, могуће, придружити посланици у Народној скупштини Републике Српске Војислав Глигић и Бранислав Шкобо, који су дан раније изјавили да се повлаче из Српске демократске странке и да ће деловати као независни посланици. Драган Чавић је 15. јануара 2009. у Бањој Луци регистровао Демократску партију, чији су суоснивачи Момчило Новаковић, Војислав Глигић, Бранислав Шкобо и Ђорђе Милићевић.

Признања[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Српска обиљежила 20 година постојања, Дан и крсну славу Светог Стефана”. Радио-телевизија Републике Српске. 10. 1. 2012. Приступљено 10. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди]