Наталија Јовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Наталија Јовић
Лични подаци
Датум рођења(1979{{month}}{{{day}}})1979.(44/45 год.)
Место рођењаБеоград, СФР Југославија
ОбразовањеФакултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду
Научни рад
Пољефлаута
Познат попримена Александер технике

Наталија Јовић (Београд, 1979) дипломирани је музички извођач флаутиста и наставник Александер технике.

Биографија[уреди | уреди извор]

Наталија Јовић је рођена 22. маја 1979. године у Београду. Основну школу, основну и средњу музичку школу Живорад Грбић на смеру дувачки инструменти - флаута, завршила је у Ваљеву.У току школовања усавршавала се на летњим и зимским школама флауте у Србији,Црној Гори и у Белгији. Основне студије на Факултету музичке уметности у Београду завршила је 2004. године на дувачком одсеку и стекла звање музички извођач – флаутиста. Од 2004. ради као наставник флауте у школи Марко Тајчевић у Лазаревцу.

Специјалистичке студије завршила је 2012. године на Факултету музичке уметности у Београду на Катедри за музичку педагогију. Специјалистички рад Евалуација применљивости Александер технике као методе унапређења музичког извођења : теоријски и емпиријски приступ, одбрањен је на Факултету музичке уметности у Београду на Катедри за музичку педагогију. Приређен специјалистички рад, научна монографија под називом Александер техника и примарни инструмент, публикована је у издавачкој кући Задужбина Андрејевић, у библиотеци Специјалис[1]. Докторске студије уписала је 2012. на Факултету музичке уметности у Београду. Докторске студије уписала је 2012. на Факултету музичке уметности у Београду.

Наставник Александер технике[уреди | уреди извор]

У периоду од 2006.2009 године школовала се за наставника Александер технике у Будимпешти код професорке Ане Мађари Бек (Anna Magyari Beck)и стекла звање наставника Александер технике. У периоду од 2009-2014. Наталија је као аутор реализовала семинаре Александер технике за стручно усавшавање наставника у музичким школама који су били одобрени и сертификовани од стране Завода за унапређење образовања и васпитања Републике Србије.Била је кореализатор у два пројекта са колегама Бобаном Стојановим и Драганом Нешић.[2].Као предавач и наставник Александер технике сарађивала је са Удружењем музичких и балетских педагога Федерације Босне и Херцеговине, Удружењем флаутиста Бањалука, Body Mapping Summer course асоцијацијом у Мађарској,[тражи се извор] Академијом уметности у Новом Саду[3]Као наставник Александер технике усавшавала се у Израелу и Лондону код еминентних наставника Iren Nemth, Richard Brennan, Yehuda Kuperman, Rivka Kohen, Selma Gokcen, Judith Kleinman, Avi Granit, Yael Tam.Чланци су јој публиковани у : Здравији живот, Сенса, Биље и здравље, Данас, Политика. Председник је удружења Body Mind Retreat који се бави промоцијом холистичког приступа здравим навикама живљења. Семинаре за музичаре, грађанство и труднице реализује у сарадњи са Коларчевим народним универзитетом у Задужбини Илије Коларца.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Александер техника и примарни инструмент[1][4]
  • Самоефикасност и музичко постигнуће[5]
  • Експресивност у музичком извођењу: педагошки аспект[6]
  • Александрова техника и унутрашњи покрет – парадокс статичности[7]
  • Место емоционалне изражајности у вокално-инструменталној настави[7]

Види још[уреди | уреди извор]

Александер техника

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Специјалистички рад у Виртуелној бази библиотека Србије COBISS.SR 206937612
  2. ^ „Завод за унапређивање образовања и васпитања”. Приступљено 16. 12. 2016. [мртва веза]
  3. ^ „А - Фест”. Приступљено 16. 12. 2016. 
  4. ^ Књига у Виртуелној бази библиотека СрбијеCOBISS.SR 206937612
  5. ^ Чланак у Виртуелној бази библиотека СрбијеCOBISS.SR 514566586
  6. ^ Чланак у Виртуелној бази библиотека СрбијеCOBISS.SR 224179468
  7. ^ а б „Зборници Педагошког форума за сценске уметности Факултета за музичке уметности у Београду”. Архивирано из оригинала 10. 09. 2016. г. Приступљено 19. 12. 2016.  Текст „work” игнорисан (помоћ)