Натали ду Тој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Натали ду Тој
Датум рођења 29. јануар 1984.
Место рођења Јужноафричка Република Кејптаун, Јужноафричка Република
Спортске информације
Спорт пливање
Пливачки стил Слободни стил, леђно, мешовито, прсно

Натали ду Тој (енгл. Natalie du Toit; IPA: /dʉˈtɔɪ/; 29. јануар 1984, Кејптаун, Јужна Африка) је јужноафричка пливачица и параолимпијка. Једна је од пет особа са инвалидитетом које су учествовале на Олимпијским играма.

Пливањем се бави од своје 14. године. Фебруара 2001, након што је са тренинга ишла у школу скутером, доживела је саобраћајну несрећу и ампутирана јој је лева потколеница. Натали је наставила да се бави пливањем. На Свеафричким играма 2003. године у Абуџи се такмичила са пливачицама без инвалидитета и успела је да освоји златну медаљу у дисциплини 800 метара слободним стилом.

На Параолимпијским играма и Играма Комонвелта, у конкуренцији такмичара са инвалидитетом је освојила велики број медаља. Такође је успела да испуни норму и за наступ на пливачком маратону од 10 километара на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу, где је заузела 16. место. На церемонији отварања је носила заставу Јужне Африке.

Натали је проглашена за најбољу светску пливачицу са инвалидитетом 2008. и за најбољу светску спортисткињу са инвалидитетом 2010. године.