Натали ду Тој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Натали ду Тој
Личне информације
Датум рођења(1984-01-29)29. јануар 1984.(35 год.)
Место рођењаЈужноафричка Република Кејптаун, Јужноафричка Република
Спортске информације
Спортпливање
СтилСлободни стил, леђно, мешовито, прсно

Натали ду Тој (енгл. Natalie du Toit; IPA: /dʉˈtɔɪ/; 29. јануар 1984, Кејптаун, Јужна Африка) је јужноафричка пливачица и параолимпијка. Једна је од пет особа са инвалидитетом које су учествовале на Олимпијским играма.

Пливањем се бави од своје 14. године. Фебруара 2001, након што је са тренинга ишла у школу скутером, доживела је саобраћајну несрећу и ампутирана јој је лева потколеница. Натали је наставила да се бави пливањем. На Свеафричким играма 2003. године у Абуџи се такмичила са пливачицама без инвалидитета и успела је да освоји златну медаљу у дисциплини 800 метара слободним стилом.

На Параолимпијским играма и Играма Комонвелта, у конкуренцији такмичара са инвалидитетом је освојила велики број медаља. Такође је успела да испуни норму и за наступ на пливачком маратону од 10 километара на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу, где је заузела 16. место. На церемонији отварања је носила заставу Јужне Африке.

Натали је проглашена за најбољу светску пливачицу са инвалидитетом 2008. и за најбољу светску спортисткињу са инвалидитетом 2010. године.