Нафтна индустрија Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Нафтна индустрија Србије
акционарско друштво
Берзни симбол ББ: НИИС
Делатност нафтна индустрија
Основано 1991.
Седиште Нови Сад,  Србија
Руководиоци
Вадим Јаковљев
Кирил Тјурдењев
Производи нафта, нафтни деривати, петрохемијски производи, природни гас, електрична енергија
Веб-сајт www.nis.eu

Нафтна индустрија Србије или скраћено НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике.

Историја[уреди]

Претеча данашње компаније НИС било је Предузеће за истраживање и производњу нафте са седиштем у Зрењанину, основано 1949. године по одлуци Владе ФНРЈ. Предузеће за истраживање и производњу нафте Нафтагас, основано је 1953. године у складу са одлуком Владе Федеративне Народне Републике Југославије (ФНРЈ), када је управа пренета у Нови Сад. Почетком 50-их година прошлог века на овим просторима отворене су прве бензинске станице и складишта. Рафинерије нафте у Панчеву и Новом Саду са радом су почеле 1968. године. Крајем 1973. године у структуру тадашње компаније интегрисане су прометне организације Југопетрол-Београд и Југопетрол-Нови Сад.

Нафтна индустрија Србије, у свом данашњем виду, основана је 1991. године као државна компанија за истраживање, производњу, прераду и промет нафте и нафтних деривата и природног гаса.

2005. године компанија добија статус акционарског друштва, а самим тим бира своју Скупштину акционара, Управни одбор и руководеће органе. 2009. године у акционаре Компаније улази руска компанија Гаспром њефт, на основу међудржавног Купопродајног споразума између Републике Србије и Руске Федерације о куповини 51 одсто акција. 2010. године НИС постаје јавно друштво са највећим бројем акционара (приближно пет милиона) листирано на Београдској берзи. Листирањем НИС-а Београдска берза добија највећу “blue chip” компанију на свом листингу. 2011. године следећи своју стратегију да постане лидер у окружењу, НИС почиње убрзано да шири пословање и на тржиште региона. Формирана су зависна предузећа у Босни и Херцеговини, Бугарској, Мађарској и Румунији, а као подршка европским интеграцијама Србије, отворено је представништво Компаније у Бриселу. 2012. године завршена изградња комплекса за хидрокрекинг и хидрообраду у Рафинерији нафте Панчево која означава завршетак прве фазе модернизације рафинеријског комплекса НИС-а. 2013. године почела је реализација пројекта развоја система снабдевања налазишта компаније електричном енергијом. Пуштено је у рад прво когенерационо постројење у Сиракову за производњу електричне и топлотне енергије из гаса које се добија на тој сабирно-отпремној станици.

Делатност[уреди]

Истраживање и производња[уреди]

НИС је једина компанија у Србији која се бави истраживањем и производњом нафте и гаса, као и производњом геотермалне енергије. Већина НИС-ових нафтних налазишта налази се на територији Србије, али је компанија искорачила и у регион, изводећи истражне радове у Босни и Херцеговини, Мађарској и Румунији.

Геолошка истраживања нафте и гаса у Србији изводе се више од 60 година и у том периоду избушено је више од 2.240 истражних и разрадних бушотина на нафту и гас и 75 хидротермалних бушотина. Откривено је 63 нафтних и гасних поља у оквиру којих je дефинисанo 271 лежиште. Производња обухвата процесе производње, сабирања, припреме и транспорта нафте, природног гаса и геотермалних вода, превентивно и интервентно одржавање система и пратеће инфраструктуре.

Прерада[уреди]

Прерађивачки комплекс НИС-а обухвата два производна погона у Панчеву и Новом Саду. У НИС-овим рафинеријама производи се широки спектар деривата нафте и деривата природног гаса, који одговарају међународним стандардима квалитета и произвођачким спецификацијама рафинерија: аутомобилско и авио гориво, течни нафтни гас (ТНГ), уља и мазива, уља за ложење, битумени, петрохемијски и остали производи. Захваљујући константној модернизацији прераде, НИС производи горива европског квалитета, што омогућава Компанији да заузме стратешки важну позицију лидера на регионалном тржишту нафтних деривата, док Републици Србији обезбеђује енергетску стабилност.

Промет[уреди]

Структура промета НИС-а обухвата извозне и домаће велепродајне испоруке сирове нафте, гаса и нафтних деривата, као и малопродају готових нафтних деривата, течног нафтног гаса и низа пратећих производа НИС има највећу малопродајну мрежу од преко 400 бензинских станица у Србији и започео је ширење у овом сегменту у земље балканског региона (Босну и Херцеговину, Бугарску и Румунију). У складу са укупном модернизацијом компанијске малопродајне мреже на територији Србије и њеном стратегијом ширења у региону, НИС наступа на тржишту са два малопродајна бренда: НИС Петрол и Gazprom.

Сервиси[уреди]

Компанија НИС поседује сопствене сервисне капацитете, који у потпуности задовољавају потребе Компаније, и пружају услуге трећим лицима. НИС обавља сервисне делатности преко ћерки компанија „НАФТАГАС-Нафтни сервиси“, „НАФТАГАС-Технички сервиси“ и „НАФТАГАС-Транспорт“.

Енергетика[уреди]

Блок „Енергетика“ НИС-а се бави изградњом и одржавањем капацитета за генерацију и дистрибуцију електричне и топлотне енергије из традиционалних и обновљивих извора. НИС трентуно има 14 когенерационих модула, односно мини електрана за производњу електричне енергије на нафтним и гасним пољима у Србији.

Друштвена одговорност[уреди]

Кроз програм друштвене одговорности НИС реализује бригу за добробит друштва у коме послује.[1] НИС је прва компанија у Србији која је објавила Извештај о одрживом развоју за 2010 годину који је урађен према стандардима и квалитету у корпоративном извештавању прописаним од стране међународне организације Global Reporting Initiative и AccontAbility[2] Спонзорска и донаторска делатност НИС-а фокусирана је на реализацију приоритетних програма:

  • Култура без граница – Програм је усмерен на подршку важних националних културних манифестација и фестивала у различитим регионима Србије.
  • Енергија спорта –У циљу промоције врхунског спорта, васпитања младе генерације, развоја талената, као и промоције здравог начина живота, НИС пружа подршку спортским клубовима и подржава спортске манифестације.
  • Развој науке и талената – Програм је усмерен на подршку и развој научног потенцијала ресорних института, подршку истраживањима и научним открићима, развој талентоване омладине и студената. У оквиру овог програма, НИС пружа подршку научно-истраживачкој станици Петница, намењеној младим талентима Србије, склопљени су споразуми о сарадњи са универзитетима у Новом Саду и Београду, пружена подршка српском Геолошком друштву Србије.
  • Заједници заједно – Програм спроводи се са основим циљем да се унапреди квалитет живота у локалним заједницама у којима НИС послује. Овај програм реализује се у сарадњи са 11 локалних самоуправа: Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј, Житиште, Кањижа и Србобран. Током 2016. године овим програмом је подржано 106 пројеката чијом реализацијом се унапређује рад културних, образовних и спортских институција и установа.
  • Хуманитарни пројекти- Програм обухвата пројекте за подршку социјално угроженим категоријама грађана и друштвених организација

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]