Аеродром Никола Тесла Београд

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Никола Тесла (вишезначна одредница).
Аеродром Никола Тесла

Лого аеродрома

Аеродром Никола ТеслаАеродром Никола Тесла

Општи подаци
IATA BEG
ICAO LYBE
Тип Међународни
Оператор Аеродром Никола Тесла а.д.[1]
Отворен 1962.
Држава  Србија
Локација Београд
Најближи град Београд
Градови који се служе аеродромом Београд
Надморска висина 102 m
Координате 44°49′N 20°18′E / 44.817° СГШ; 20.300° ИГД / 44.817; 20.300
Статистика
Број писта 1
Број путника 4.924.992 (+3%)
Количина робе 13.939.000 (7%) kg
Авио-операције 58.633 (-0%)
Писте
Смер Дужина Површина
m ft
12/30 3.400[2] 11.155 асфалт/бетон

Међународни аеродром Никола Тесла (раније познат као аеродром Београд или Сурчин, а од 2006. носи данашње име; IATA: BEG, ICAO: LYBE) је највећи аеродром у Србији. Аеродром Никола Тесла је такође важно чвориште саобраћајне мреже у Београду.

Именован у част Николе Тесле, аеродром се налази 12 km западно од центра Београда на територији београдске општине Сурчин. Путници током слетања на аеродром са истока имају поглед на центар Београда, а посебно на општине Чукарица и Нови Београд. Раније, за време лоших временских услова, авиони су били преусмеравани на аеродром Константин Велики у Нишу, који је удаљен 230 км јужно од Београда. Међутим, крајем 2005. године, CAT IIIb навигациони систем је уведен, тако да су авиони у могућности да полећу и слећу на аеродром и током најмагловитијих дана у години.

Аеродром Никола Тесла је матично чвориште Ер Србија, националног авио-превозника Републике Србије, чартер компаније Авиогенекс и нискотарифног авио-превозника Виз ер. Авио-такси компаније Ер Пинк, Јат ервејз АВИО такси, Пеликан ервејз и Принц авијација сматрају аеродром Никола Тесла за матични, баш као и карго авио-компанија Јунајтед интернешенал ерлајнс. Кроз аеродром је 2015. прошло 4.776.110 путника.[3]

Географски подаци аеродрома[уреди]

 • Координате географског положаја: WGS-84
 • место на AD: 444909, 78N 0201825, 44E / 122° GEO/ 1.500 м од THR 12
 • Правац и удаљеност од града: 275 ° GEO, 18 km од главне железничке станице у Београду
 • Надморска висина: 98 м
 • Просечна температура: 27 °C
 • Годишња промена: 3°Е (2000) /+4,7`
 • Тип дозвољеног саобраћаја: IFR / VFR

Временска референца: лето (март–септ.) UTC+2, зима (окт.–феб.) UTC+1

Радно време аеродрома: 05.00—23.00 LT

Историја[уреди]

Аеродром Никола Тесла

Аеродром у Београду настао је 1910. године. Од тада до данас, летилиште је мењало локацију, расло и развијало се. Прво летилиште у Београду настало је крајем 1910. године на војном вежбалишту у предграђу Бањица. Овде су летење авионом приказивали пионири авијације — Симон, Маслеников, Видмар и Чермак.

Почетком 1912. године, на Бањици је подигнут први дрвени хангар за авионе намењен ратовању са Турском. Две године касније на Бањици је стационирана српска аеропланска ескадрила и балонска чета. Бањички аеродром коришћен је и после Првог светског рата за потребе поштанског саобраћаја на релацији СкопљеНиш — Београд — Нови Сад и Београд — СарајевоМостар. У близини места где се налазио овај аеродром данас је Војно-медицинска академија (ВМА).

Аеродром Калемегдан - Доњи град се налазио на потезу од турског амама (данас Планетаријума) према ушћу Саве у Дунав. Са овог места први авион полетео је у јануару 1911. године. У новије доба тај простор је коришћен за скокове падобранаца и летење параглајдера. Данас се на овом месту редовно одржавају аеро-митинзи спортске и ултралаке авијације.

Аеродром у близини Панчева почео је са радом 1923. године, када је ваздухопловна компанија „Франко—Румен“ покренула међународну линију ПаризЦариград. Исте године, са овог аеродрома, успостављен је и поштански саобраћај. Аеродром је коришћен и за обуку питомаца ваздухопловне академије ратног ваздухопловства Краљевине Југославије. После ослобођења, панчевачки аеродром коришћен је као „Ваздухопловно-војно училиште“. На месту старог панчевачког аеродрома данас се налазе хале фабрике авиона УТВА, као и травната писта која се користи за пробне, спортске и тренажне летове.

Међународни аеродром „Београд“ изграђен је на ливади која се звала Дојно поље, између Бежанијске косе и леве обале Саве, око два километра јужно од Земуна. Аеродром је отворен за саобраћај у марту 1927. године. Од фебруара 1928. године са новог аеродрома полећу и авиони прве домаће авио-компаније, "Аеропута“. Аеродром је располагао са четири травнате полетно-слетне стазе. На њему је 1931. године изграђена модерна пристанишна зграда, а 1936. уграђена је и опрема за слетање при слабој видљивости.

Током Другог светског рата аеродром су користили Немци. Они су га и порушили 1944. године, при повлачењу из Београда.[4] За локацију новог међународног аеродрома изабран је простор у близини Сурчина, 18 km западно од Београда.

Аеродром је свечано отворен 28. априла 1962. године[5]. Имао је једну писту дужине 3.000 метара, рулну стазу дужине 3.350 метара, пристанишну зграду за пријем путника, контролни торањ, велику платформу за опслуживање летелица и другу савремену опрему. Касније је изграђена и нова зграда за пријем путника, проширена је платформа за пријем авиона, продужена је писта, а 1997. године уграђена је опрема за Категорију II и тиме омогућена употреба аеродрома по лошијим временским условима.

На аеродрому „Никола Тесла“ смештене су техничке базе Јат ервејза и Авиогенекса, Обласна контрола летења, царина, музеј ваздухопловства и школски центри ЈАТ-а, хеликоптерска јединица МУП-а и др.

Од 2000. године до данас[уреди]

Аеродром Никола Тесла из ваздуха
Аеродром Никола Тесла из ваздуха

Дана 14. маја 2006. године отворен је, после вишегодишњег реновирања, Терминал 2 аеродрома „Никола Тесла“ у Београду. Реновирани терминал 2 обухвата три етаже, односно сутерен (међународни доласци), приземље и спрат (међународни одласци и транзит). Вредност радова се процењује на 17 милиона евра.

У приземљу се налази 33 шалтера за пријем путника, што омогућава опслуживање 1.000 путника на сат, док се на спрату налази 10 шалтера пасошке контроле (5 кабина по 2 шалтера). Аеродром „Никола Тесла“ после ових радова је у стању да опслужи 10 авиона на сат. Такође повећан је и број седећих места, тако да терминал 2 располаже са 270 седећих места на 3 етаже.

Терминал је способан да прими највеће авионе света, па и највећи — Ербас А380.

Годишњи капацитет пријема и отпреме путника са теминала 2 је 5 милиона.

Сутерен терминала 2 са међународним доласцима пуштен је у рад крајем децембра 2005.

У марту 2007. године, Окружно јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против 12 особа због малверзација приликом реконструкције и опремања аеродрома 2003., укључујући и тадашњег министра за саобраћај и телекомуникације Марију Рашету-Вукосављевић. УБПОК им је у истрази из 2004. на терет стављао увећавање рачуна за радове, неких по 6 до 10 пута, штећење аеродрома за 200 милиона динара и противправна корист за себе од 60 милиона.[6]

Име аеродрома[уреди]

Влада Републике Србије је 2. фебруара 2006. године одобрила Јавном предузећу Аеродром „Београд“ да промени име у Аеродром „Никола Тесла“. Предлог да београдски аеродром промени име Управни одбор тог аеродома озваничио је на седници од 27. јануара.

Иницијатор идеје и покретач широке јавне акције да се београдском аеродрому додели име Никола Тесла је Миладин Суботић, у то време пословни секретар у Институту за дерматовенерологију КЦС-а.

Вођење авиона и опрема за сигурно летење[уреди]

Свечани дочек воденим топовима Ербаса A330-200 компаније Ер Србија који ће се користити за летове ка САД

Аеродром „Никола Тесла“ идеално је лоциран у односу на друге аеродроме у окружењу, јер нема навигационих ограничења и налази се на раскрсници највећих ваздушних рута. Ваздушне руте и прилази опремљени су модерном радио‑навигационом опремом.

Непосредно окружење аеродрома има четири прецизна система за вођење ваздухоплова (VOR, DME). Оба прилаза полетно-слетној стази опремљена су прецизном радио-навигационом опремом ILS. Полетно-слетна стаза 12 је опремљена опремом за слетање ILS категорије IIIb (CAT 3B) док је ПСС 30 опремљена опремом за слетанје ILS категорије CAT II (CAT 2)

Оба смера прилаза полетно-слетној стази имају прилазна навигациона светла CAT-II и раван понирања визуелног прилаза типа ПСС за праг 12, и типа VASIS за праг 30.

Прилазна светла на оба краја ПСС (која је опремљена за услове категорије II), светла ПСС-а, светла рулне стазе, прикључница и платформе омогућују такозвани ноћни старт — летење ноћу.

Сва светла за усмеравање авиона прикључена су на резервни систем генератора чији капацитет и оперативне карактеристике омогућују континуирано снабдевање електричном енергијом.

„FOLLOW ME“ возило води авионе до њихових позиција на платформи.

Терминали[уреди]

Аеродром Никола Тесла има два терминала. Реконструисани Терминал 2 отворен је 14. маја 2006. године.

Терминал 1[уреди]

Спољашњост Терминала 1
Унутрашњост Терминала 1

Терминал 1 (Т1) је био једини терминал на аеродрому после отварање 1962. године. Терминал је реконструисан током 1980-их година, када су додати и авиомостови који повезују путнике са својим авионима. Мања реновирања извршена су 2002. године. Иако Терминали 1 и 2 се налазе један поред другог, повезани су ходником. Терминал 1 је реновиран 2017. године.

Од 1. јануара 2010. године, Терминал 1 је потпуно оперативан и користи углавном нискотарифне и чартер авио-компаније. Терминал 1 има 10 излаза, А1-А10, ресторане „Авиатор“, „Боинг“ и „Бизнис Клаб Ланџ“, као и продавнице.

Терминал 2[уреди]

Унутрашњост Терминала 2

Терминал 2 (Т2) је изграђен током 1980-их година због раста саобраћаја на аеродрому. После две године реконструкције, Терминал 2 је отворен маја 2006. године са 33 чек-ин шалтера и са годишњим капацитетом од 5 милиона путника. На терминалу који има шест излаза Ц1-Ц6, се налази канцеларије авио-компанија, трансфер шалтери и разне продавнице.

Авио-компаније и дестинације[уреди]

Редовне линије[уреди]

Следеће редовне путничке авио-компаније користе аеродром Никола Тесла:

Авио-компанија Одредишта Терминал
Аерофлот Москва-Шереметјево 2
Алиталија Рим-Леонардо да Винчи 2
Аркиа Сезонски: Тел Авив 2
АтласГлобал Истанбул-Ататурк 2
Белавија Будимпешта, Минск 2
Виз ер Ајндховен, Базел-Милуз-Фрајбург, Гетеборг-Градски аеродром, Дортмунд, Карлсруе/Баден-Баден, Ларнака, Лондон-Лутон, Малме, Меминген, Париз-Бове Тиле, Стокхолм-Скавста, Фридрихсхафен, Хановер, Нирберг, Малта 1
ВЛМ ерлајнс Словенија Марибор (9. октобар 2017) 1
Вуелинг Барселона 1
Изиџет Швајцарска Женева 1
Иџијан ерлајнс Атина 2
Елинер Сезонски: Хераклион
Сезонски чартер: Солун
2
Ер Србија Абу Даби (до 27. октобра 2017), Амстердам, Атина, Бањалука, Бејрут, Беч, Берлин-Тегел, Брисел, Будимпешта, Букурешт, Венеција, Гетеборг-Ландветер, Диселдорф, Загреб, Копенхаген, Ларнака, Лондон-Хитроу, Љубљана, Милано-Малпенса, Москва-Шереметјево, Њујорк-Џон Фицџералд Кенеди, Париз-Шарл де Гол, Подгорица, Праг, Рим-Леонардо да Винчи, Санкт Петербург, Сарајево, Скопље, Солун, Софија, Стокхолм-Арланда, Тел Авив, Тиват, Тирана, Франкфурт, Хамбург, Цирих, Штутгарт
Сезонски: Варна, Дубровник, Малта, Охрид, Пула, Сплит
2
Етихад ервејз Абу Даби 2
Катар ервејз Доха 2
Кроација ерлајнс Сезонски: Сплит 2
ЛОТ пољске авио-линије Варшава 2
Луфтханза Сезонски: Франкфурт 2
Луфтханза Риџенал
летове обавља Луфтханза СитиЛајн
Минхен, Франкфурт 2
Монтенегро ерлајнс Подгорица, Тиват 2
Норвиџн ер шатл Осло-Гардермоен, Стокхолм-Арланда 2
Остријан ерлајнс Беч 2
Пегазус ерлајнс Истанбул-Сабиха Гокчен 2
Свис интернешнал ер лајнс Женева, Цирих 2
ТАРОМ Букурешт-Хенри Коанда 2
Трансавиа Амстердам 1
Тунисер Тунис Сезонски чартер: Монастир 2
Теркиш ерлајнс Истанбул-Ататурк 2
Флајдубаи Дубаи 2
Хајнан Ерлајнс Пекинг, Праг 2

Чартери[уреди]

Већина чартер и пословних авио-компаније које се налазе на аеродрому Никола Тесла користе Терминал 1.

Авио-компанија Одредишта
Авиолет Акаба, Алмерија, Анталија, Барселона, Бодрум, Бургас, Даламан, Ђирона, Закинтос, Ираклион, Карпатос, Катанија, Кефалонија, Кос, Крф, Ламеција Терме, Лефкада, Лимнос, Марса Алам, Митилини, Палермо, Палма де Мајорка, Превеза, Родос, Тиват, Самос, Санторини, Скијатос, Солун, Ханија, Хиос, Хургада, Шарм ел Шеик
АлМасриа Универсал Ерлајнс Сезонски чартер: Хургада (18. јун 2017) 2
Фрибирд ерлајнс Анталија
Иџијан ерлајнс Ираклион, Крф, Родос
Јамал ерлајнс Москва-Домодедово
Кешм Ер Сезонски чартер: Техеран
Корендон Ерлајнс Анталија, Бодрум
Несма ерлајнс Хургада
Нувелер Енфида, Тунис
Онур ер Анталија, Бодрум
Теркиш ерлајнс Анталија

Карго[уреди]

Авио-компанија Одредишта
Луфтханза Беч
Солинер Љубљана, Сарајево
Ситилајн Ханжери Будимпешта
Туркиш Карго Истанбул, Мадрид

Статистике[уреди]

Подаци о промету на Аеродрому Никола Тесла Београд
Година Путници Промена Карго (т) Промена Авио операције Промена
2002. 1.621.798 6.827 28.872
2003. 1.849.148 Раст14% 6.532 Пад4% 32.484 Раст13%
2004. 2.045.282 Раст11% 8.946 Раст37% 36.416 Раст12%
2005. 2.032.357 Пад1% 7.728 Пад14% 37.614 Раст3%
2006. 2.222.445 Раст9% 8.200 Раст6% 42.360 Раст13%
2007. 2.512.890 Раст13% 7.926 Пад3% 43.448 Раст3%
2008. 2.650.048 Раст5% 8.129 Раст3% 44.454 Раст2%
2009. 2.384.077 Пад10% 6.690 Пад18% 40.664 Пад8%
2010. 2.698.730 Раст13% 7.427 Раст11% 44.160 Раст9%
2011. 3.124.633 Раст16% 8.025 Раст8% 44.923 Раст2%
2012. 3.363.919 Раст8% 7.253 Пад10% 44.990 Раст0%
2013. 3.543.194 Раст5% 7.679 Раст6% 46.828 Раст4%
2014. 4.638.577 Раст31% 10.222 Раст33% 58.695 Раст25%
2015. 4.776.110 Раст2% 11.630 Раст15% 58.513 Раст0%
2016. 4.924.992 Раст3% 13.939 Раст7% 58.633 Пад0%
2017. (1.1-30.9) 4.150.622 Раст9% 13.926 Раст36% 45.269 Пад0%
Најфреквентије дестинације са аеродрома Никола Тесла [7]
Град Аеродром(и) Број недељних полазака
(Лето 2015)
Авио-компаније
Flag of Montenegro.svg Тиват Аеродром Тиват
50
Ер Србија, Монтенегро ерлајнс
Црна Гора Подгорица Аеродром Подгорица
35
Ер Србија, Монтенегро ерлајнс
Flag of Austria.svg Беч Аеродром Швехат
33
Ер Србија, Остријан ерлајнс
Flag of Russia.svg Москва Аеродром Шереметјево
28
Ер Србија, Аерофлот
Flag of Turkey.svg Истанбул Аеродром Ататурк, Аеродром Сабиха Гокчен
25
Ер Србија, Туркиш ерлајнс, Пегазус ерлајнс
Flag of Switzerland.svg Цирих Аеродром Цирих
23
Ер Србија, Свис интернешонал ерлајнс
Flag of Germany.svg Франкфурт Аеродром Франкфурт
21
Ер Србија, Луфтханза
Flag of Greece.svg Атина Аеродром Елефтериос Венизелос
21
Ер Србија, Олимпик ер
Flag of France.svg Париз Аеродром Шарл де Гол, Аеродром Беауваис Тиле
16
Ер Србија, Виз ер
Њемачка Минхен Аеродром Франц Јозеф Штраус, Аеродром Мемингем
16
Луфтханза Риџенал

Службе аеродрома[уреди]

Техничка база[уреди]

У оквиру техничког комплекса ЈП Аеродром „Никола Тесла“ Београд налази се и техничка база површине 3200 m2. Техничка база Аеродрома „Никола Тесла“ Београд, сервисира и одржава

 • аеродромску опрему и возила,
 • возила и опрему за зимско и летње одржавање маневарских површина,
 • ватрогасна и возила хитне помоћи.

Превенција пожара[уреди]

Ватрогасна служба Аеродрома „Никола Тесла“ Београд располаже ватрогасном опремом и возилима одговарајућег капацитета, перформанси и типа.

У складу са међународним стандардима, ватрогасна служба Аеродрома „Никола Тесла“ Београд располаже резервоаром брзог пуњења водом за хитне ситуације и довољном количином хемикалија за гашење и највећих пожара. Служба има ефикасну радио-мрежу, а ватрогасци су у сталном контакту са базом, саобраћајним центром и аеродромском контролом летења. Ватрогасна служба Аеродрома „Никола Тесла“ Београд на основу ICAO (International Civil Aviation Organization) и сопствене класификације припада осмој категорији.

У циљу обезбеђивања максималне безбедности путника, посаде и авиона, ватрогасна служба ЈП Аеродром „Никола Тесла“ Београд унапредила је своје пословање и већ задовољава критеријуме за девету — највишу категорију.

Структура аеродромских услуга[уреди]

Јавно предузеће Аеродром „Никола Тесла“ Београд регистровано је за:

 • прихват/отпрему авиона, путника, робе и поште у домаћем и међународном саобраћају;
 • одржавање полетно-слетне стазе, маневарских површина, платформи и стајанки, опреме и инсталација које омогућују ваздухопловне активности;
 • закуп рекламног простора и излагање рекламног и пропагандног материјала, заступање страних фирми;
 • шпедицију;
 • одржавање аеродрома и комуналне и енергетске инфраструктуре;
 • истраживање тржишта, пројектовање и инжењеринг;
 • вођење царинског складишта, складиштење и руковање робом;
 • заједничко коришћење опреме и инсталација;
 • најам моторних и других возила и машина;
 • транспорт, чишћење и уклањање отпада;
 • закуп земљишта;
 • аеродромску службу безбедности и др.

Возни парк за зимско и летње одржавање[уреди]

Возни парк за зимско и летње одржавање обезбеђује ефикасно и континуирано одвијање ваздушног саобраћаја у различитим временским условима.

Возни парк за зимско и летње одржавање маневарских и других површина опремљен је возилима за чишћење снега, бацачима снега, распршивачима, вучним возилима за мерење клизавости коловозних површина, возилима за чишћење путева, итд.

На аеродрому постоји и соколор који са женком јастреба обезбеђује авионе од улетања птица.[8]

Приступ аеродруму[уреди]

До аеродрома се може доћи аутобуским линијама 72 (Зелени венац - Аеродром Никола Тесла) и А1 (Трг Славија - Аеродром Никола Тесла).

Аеродром је повезан и са аутопутевима Е-70 и Е-75 (Коридор 10), док је 2016. године потписан уговор о изградњи аутопута Сурчин-Обреновац, којим би се остварила и веза са Коридором 11, који се тренутно гради.[9] Железничка веза са градом не постоји, мада је предвиђено да по изградњи кратке пружне везе са Београдским железничким чвором, до будуће аеродромске станице саобраћа четврта линија БГ ВОЗ-а.[10]

Референце[уреди]

 1. Аеродром Никола Тесла Београд – Основни подаци www.beg.aero (српски) (енглески)
 2. Аеродром Никола Тесла :: Полетно-слетна стаза, приступљено 28. јула 2015.
 3. Аеродром „Никола Тесла“ Београд, „Статистика“
 4. Nikolić, Zoran. „На Новом Београду је до Другог светског рата био један од најважнијих аеродорома у Европи („Вечерње новости“, 17. април 2014)”. Novosti.rs. Приступљено 21. 8. 2016. 
 5. Svečano otvaranje novog aerodroma "Beograd". foto.mij.rs
 6. „12 optužnica za Aerodrom”. B92.net. 21. 3. 2007. Приступљено 21. 8. 2016. 
 7. „Sezonski red letenja”. Beg.aero. Приступљено 21. 8. 2016. 
 8. „Женка јастреба брани Београдски аеродром (Б92, 30. децембар 2014)”. B92.net. 30. 12. 2014. Приступљено 21. 8. 2016. 
 9. Политика Online - Градња аутопута Сурчин-Обреновац почетком 2017
 10. [http://www.beograd.rs/images/file/137033dd27bd65ff6575be31bb937e24_9870221836.pdf ИЗМЕНA И ДОПУНA РЕГИОНАЛНОГ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА АМИНИСТРАТИВНОГ ПОДРУЧЈА ГРАДА БЕОГРАДА (елаборат за рани јавни увид)]

Спољашње везе[уреди]