Национална библиотека Чешке Републике

С Википедије, слободне енциклопедије
Национална библиотека Чешке Републике
Národní knihovna České republiky
Clementinum library.jpg
Барокна сала Националне библиотеке Чешке Републике
Оснивање1777.
ЛокацијаПраг
 Чешка Република
Врстанационална библиотека
Обимфонд од укупно 7.275.680 публикација (2017)
Чланови24.523 (2017)
ДиректорМартин Коцанда
АдресаKlementinum 190
Веб-сајтНационална библиотека Чешке Републике

Национална библиотека Чешке Републике (чеш. Národní knihovna České republiky) основана је 1777. године и налази се у Прагу у склопу Клементинума, историјског комплекса грађевина који потиче још из XI века. Чешка национална библиотека се сматра најстаријом библиотеком те врсте у свету и највећом библиотеком у Чешкој.

Историја[уреди | уреди извор]

У XIV веку, тачније 1348. године настао је Карлов универзитет. Карло IV је поклонио збирку кодекса универзитету. За време средњег века та збирка је допуњена са око 5000 кодекса и представљала је срце Универзитетске библиотеке.[1] Године 1622. библиотека Карловог универзитета премештена је у Клементинум. Национална библиотека у оквиру Клементинума се развијала упоредо са Карловим универзитетом и ове две институције су биле уско повезане. Крајем XVIII века библиотека Карловог универзитета спаја се са језуитском библиотеком и добија назив Царско-краљевска национална и универзитетска библиотека. Уводи се и правило о обавезном примерку које се односи на књиге штампане у Чешкој. Словенска библиотека је настала 1924. године, а након пет година пребачена је у Клементинум. Име библиотеке је промењено 1935. у Национална и универзитетска библиотека, а 1958. све прашке библиотеке су сједињене у једну, централизовану библиотеку под именом Државна библиотека Чешке Републике.[2] Године 1990. добија име које и данас носи – Национална библиотека Чешке Републике.

Главна читаоница
Печат библиотеке

Фонд библиотеке[уреди | уреди извор]

Национална библиотека Чешке Републике садржи преко шест и по милиона јединица, а годишње се фонд прошири за око 80 хиљада јединица. Она сакупља, обрађује, чува и даје на коришћење публикације које су углавном везане за бохемистику, као и документима из области природних и друштвених наука. Колекције из области историје су највише чешког и европског порекла. Вредност њених јединица чини је једном од најважнијих библиотека у Европи а и у свету. Кодекси поклоњени од стране Карла IV се данас чувају као Библиотека Стара Каролина. Такође, овде се чувају и оријентални рукописи као и грчки папируси. Национална библиотека Чешке садржи и сачувани део Тихо де Брахеове библиотеке као и личне библиотеке Бернарда Болзана, Франтишека Шалде и Јана Влчека. Једна од често консултованих библиотека је Моцартиана – направљена у част Волфганга Амадеуса Моцарта и налази се у музичком одељку.[3] Словенска библиотека заузима битан део Националне библиотеке Чешке Републике и садржи око 800 000 јединица и највећа је библиотека специјализована за Словене.

Пословање[уреди | уреди извор]

Национална библиотека Чешке Републике нуди услуге за преко милион корисника годишње, углавном студентима, наставницима, академицима и научницима. Као национална библиотека, она установљује мрежу јавних библиотека и координира рад у њој, сарађује са страним библиотечким, културним и научним институцијама, додељује међународни стандардни број за монографске публикације, израђује каталогизацију у публикцији и обавља међународну међубиблиотечку позајмицу.[1] Национална библиотека је главна покретачка сила иза пројекта CASLIN чији је циљ повезивање и размена информација између чешких и словачких библиотека. Укључена је у Унесков програм Памћење света, започет 1992. године. Учествовањем у овом програму она штити, чини вечним и јавности олакшава и убрзава доступност ретких и старих рукописа. Циљ је да се документи дигитализују, односно скенирају у високом квалитету и буду праћени одговарајућим детаљним и исцрпним описом. Национална библиотека Чешке је 2005. добила међународну награду од стране Унеска за свој труд у дигитализовању старих текстова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Вранеш, Александра. „Чешке библиотеке”. Гласник Народне библиотеке Србије. 3 (2001): 215—220. COBISS.SR 103957260
  2. ^ „Národní knihovna České republiky”. Приступљено 10. 4. 2017. 
  3. ^ Oulíková, Petra. The Klementinum : a guide (2006 изд.). Prague: National Library of the Czech Republic. стр. 10. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • The Klementinum : a guide / Petra Oulíková ; [translation Kateřina Millerová, Sean Mark Miller]. - 1st ed. - Prague : National Library of the Czech Republic, 2006.
  • Libraries and librarianship in the Czech Republic / [compiled by Eva Marvanová in co-operation with Jarmila Burgetová ... et al. ; translation Ota Brídl]. - 2nd updated ed. - Prague : National Library of the Czech Republic, 2009
  • National Library of the Czech Republic : Slavonic Library. - Prague : National Library of the Czech Republic
  • Národní knihovna České republiky : průvodce historií / [sestavila Eva Novotná]. - Praha : Národní knihovna ČR, 1997.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]