Нацрт:Сендбординг

С Википедије, слободне енциклопедије
Дине у Јужној Африци

Сендбординг је спорт на дасци сличан сноубордингу. То је рекреативна активност која се одвија на пешчаним динама уместо на планинама прекривеним снегом. Овај спорт на дасци има припаднике широм света, претежно у пустињским областима или приобaлним подручјима са динама на плажи.[1]

Џош Тенџ, професионалац и шампион сендбординга, у Гинисовој књизи светских рекорда држи рекорд за најдуже растојање у бекфлипу на 44' 10". Тенџ је такожђе четвороструки светски шампион у сендбордингу и држи три светска рекорда. Ерик Џонсон, прифесионални сноубордер и сендбордер, држи рекорд за брзину од 82 km/h.

Oпрема и развој[уреди | уреди извор]

Даске за сендбординг
Сендбординг на Малдивима

Основа даске за сендбординг је много чвршћа од оне за сноубординг, и изграђена је углавном од врсте пластике која се назива формика или ламинекса уз посебе материјале за основу који се праве за овај спорт. Да би даска кллизила на песку, дно је често намазано воском.

Укључује вожњу преко или низ дину, док се стоји са обе ноге привезаним за даску, мада неки сендбордери користе даске без везова. Сендбординг је мање популаран од сноубординга, делимично зато што је веома тешко да се изгради механизована жичара на пешчаној дини, па учесници морају да ходају назад до врха. Друга могућност им је да возе теренско возило назад до врха дине. С друге стране, дине су доступне током целе године, за разлику од скијалишта, која су сезонски отворена.

Заступљеност у свету[уреди | уреди извор]

  • Аустралија
Мала Сахара на Острву кенгура у јужној Аустралији је област са системом пешчаних дина који покрива два квадратна километра. Највиша дина налази се на око 70 метара надморске висине. Залив среће, око 30 километара јужно од Калбарија, у западној Аустралији, још једно је жариште сендбординга.[2] У тој области се организују сендбординг туре.
  • Јужна Америка
Перу је познат по великим пешчаним динама у Ики, које достижу до 2 километара висине. Дина Гранде у Ики је највећа пешчана дина у свету. У Чилеу се сендбординг практикује на северу земље, на динама Меданосо, на плажи Пуерто Вијехо у Калдери[3] [4].
  • Средња Америка
Никарагва је дом најмлађем вулкану у централној Америци. Будући да има стрме падине и вулкански песак, могуће је спуштати се низ овај, још увек, активан вулкан[5]
  • Европа
Монте Каолино[6] је прилично мала пешчана планина у Немачкој, такође је домаћин Светском првенству у сендбордингу.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]