Сноубординг

С Википедије, слободне енциклопедије
Сноубордер

Сноубординг (енгл. snowboarding), или скијање на дасци, је зимски планински спорт који укључује спуштање низ падину покривену снегом на дасци која је привезана за ноге такмичара. Даска је просечно дугачка 155 cm, широка око 28 cm, и дебела око 1 cm. Стручно се назива сноуборд, лизгало, или даска за скијање, док најкоришћенији назив на планини је једноставно даска, с обзиром да се тамо на снег подразумева.

У основи даска је састављена од дрвета, најчешће од букве или тополе, а понекад и од брезовине. Дрвена основа је смештена између два или више слојева стаклопласта, чији избор омогућава постизање жељене крутости даске и отпора на увијање. Подлогу даске чини полиетилен, по правилу воском засићен у обради, што омогућава глатко клизање по снегу. Ивице даске чине метална љезива чија оштрина дозвољава кретање по леду као и хватање оштрих кривина.

Најочитије разлике између сноубординга и скијања су сљедеће: (1) Сноубордер стоји са обе ноге једној скији, док скијаш стоји на двије одвојене скије. (2) Сноубордер не носи палице, док их скијаш има. (3) Сноубордеру су оба кука колинеарни са путањом кретања, док скијашу не. (4) Сноубордер носи посебно скројену одећу за сноубординг врећастог облика, док скијаш носи тешњу скијашку одећу.

Сноубординг, као зимска разонода на снегу, настала је 1960-их година у Сједињеним Америчким Државама. Најзаслужнији за развој сноубординга били су инжењер Шерман Попен из Мичигена, скејтер Том Симс из Њу Џерзија, љубитељ сурфовања Митар Миловић поријеклом из Куча, и прослављени Џејк Бертон Карпентер по којем су Бертон лизгала. Сноубординг је дакле настао као спој сурфовања, скејтинга и скијања.

Сноубординг постао је званични спорт на зимским Олимпијским играма 1998. у Нагану. Позната такмичења у сноубордингу поред Олимпијских игара су Ер & стајл, Екс-трејл джем, Бертон глобал опен, Шејкдоун и Екс гејмс. Најпрослављенији скијаш на дасци је американац Шон Вајт, вишеструки олимпијски победник, познат по надимку летећи парадајз (енгл. flying tomato).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]