Нацрт:Nemanja Nešić

С Википедије, слободне енциклопедије
Nemanja Nešić
Muzički rad
Aktivni period1991—danas
Mesto osnivanjaNovi Sad
Žanršansona, pop
Izdavačke kućePGP RTS
Croatia Records
Jugoton
Ostalo
Veb-sajtwww.facebook.com/nemanja.nesic.798

Diplomirani kompozitor i kantautor iz Novog Sada. Rođen u Subotici 29.04.1976. godine. Završio je nižu muzičku školu Josip Slavenski i Srednju muzičku školu Isidor Bajić, a diplomirao je na Akademiji umetnosti, na Odseku za kompoziciju i dirigovanje, sve u Novom Sadu gde i danas živi i radi. Kao autor, tokom devedesetih i dvehiljaditih godina vodio je bendove Revir i Mali princ. Od 2016. godine radi samostalno kao kantautor, ali i komponuje muziku na stihove pesnika koje voli.

Biografija[уреди | уреди извор]

Objavio je dva albuma sa grupom Revir, tri sa bendom Mali princ, dva samostalna kantautorska, i tri izdanja primenjene muzike posvećene pesnicima koje voli. Takođe, ima i zajednička pesničko-muzička izdanja sa kantautorom Milošem Zubcem. Jedan CD pripada oblasti klasične muzike, deset nokturna za klavir koje je izvela Maja Alvanović.
Ima tri objavljene knjige od kojih su dve zbirke pesama, a jedna biografska, posvećena njegovom prvom bendu, Reviru. Oktobra 2017. godine održao je koncert Nove senke posvećen Milošu Crnjanskom, uz pratnju malog simfonijskog orkestra i benda, na Sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu.
U Zagrebu, novembra 2018. nastupio je na čuvenom festivalu šansone Chansonfest kao prvi i do sada jedini predstavnik iz Srbije, sa autorskom pesmom Le Peintre. Na istom festivalu nastupao je i 2021. i 2022. godine, sa takođe autorskim pesmama Jednoj dami i Kao iz starih filmova.
U okviru zatvaranja 64. Sterijinog pozorja , 2019. godine, sa Milanom Koraćem i Milošem Zubcem , uz pratnju benda, održao je koncert Pesnici s muzikom. Isti program premijerno je odsviran na festivalu Poezika, 2017. godine.
U julu 2022. godine nastupio je na 27. Marko Polo festu na Korčuli, sa autorskom pesmom Noći besane i osvojio 3. nagradu stručnog žirija, među 25 učesnika iz Hrvatske i regiona.
Učestvovao je i na brojnim književnim festivalima: Sremskokarlovački pesnički brodovi (2017), NOFEK (2018, 2020), Omladinski festival poezije mladih u Vrbasu (2019,2021,2022), Dani Miloša Crnjanskog (2020, 2022)
Komponovao je na stihove Miloša Crnjanskog , Miloša Galetina, Dobriše Cesarića , Enesa Kiševića , Vladislava Petkovića Disa , Miroslava Antića , Jovana Dučića , Vjekoslava Majera, Pera Zubca , Tomislava Domovića i mnogih drugih.
Kao aranžer, producent i instrumentalista potpisuje albume Miloša Zubca Kosovske i Život van zaveta, zatim deo albuma u pripremi za ženski kantautorski duo Kap po kap, singl Gospin fado kotorske kantautorke Isidore Milivojević, i album Iznad tame, posvećen čileanskom kantautoru Viktoru Hari u kojem učestvuju brojni autori iz regiona, objedinjeni pod imenom Novi odmetnici.
Kao producent potpisuje album Paralele 2 Miloša Zubca, singlove pop grupe Eva Braun (Ti si sve i Jadransko more), i pesmu sa novog albuma Milana Koraća Suveniri leta. Sarađuje sa mnogim muzičarima i kantautorima u zemlji i regionu.
Piše i muziku za decu. Osvajao je prve nagrade na dečijim festivalima Ta se pesma ljubav zove/Kikinda 2014. sa pesmom Maskenbal, kao i u okviru pozorišnih festivala, za predstave Romeo i Julija i Kaligula 1999. i za mjuzikl Kočoperitis izvesne dame u pubertetu, sa bratom kompozitorom Svetozarom Nešićem.
Sa grupom Revir pobedio na festivalu FAMUS, u Sivcu 1995. godine, sa pesmom Trag (Miloš Crnjanski), a samostalno bio je pobednik na kantautorskom Konkursu za festival Poezika, 2016. godine sa pesmom Čudne boli.
U oblasti klasične muzike, pored klavirskih nokturna, komponovao je i niz kamernih i horskih dela, kao i Simfonijsku poemu Četiri impresije za veliki simfonijski orkestar.
Njegov rad i karijera predstavljeni su u NS Rokopediji i Enciklopediji vojvođanske zabavne i pop muzike autora Bogomira Mijatovića, kao i u enciklopediji 50 godina Udruženja kompozitora Vojvodine koju su priredili muzikolozi Ira Prodanov i Nemanja Sovtić.
Piše muziku za televiziju (Fazoni i fore, Kuhinjica, Dobro u ljudima, Lovački saveti, Bez aranžmana...)
Jedan je od osnivača Omladinskog kantautorskog festivala koji se od 2019-2022. godine održavao u Novom Sadu.
Bio je član Organizacionog odbora Obzorja na Tisi u Novom Bečeju od 2018-2021. godine, a 2022. godine dobio je specijalnu zahvalnicu za poseban doprinos toj manifestaciji.
Živi i radi u Novom Sadu.

Diskografija[уреди | уреди извор]

Revir, Raskršće/PGP RTS, 1994;
Revir, Partenon/Metropolis records, 1998;
Nemanja Nešić, Samo da si tu/Vojvodina music, 2004;
Mali princ, Lako je.../PGP RTS, 2008;
Mali princ, Jesenji nocturno/Dnevnik DOO, 2011;
Mali princ feat. Žarko Stepanov, Ljudi kao mi/Asocijacija gitarista Vojvodine 2014;
Nemanja Nešić izvodi pjesme Dobriše Cesarića, Sve što slutnja šapne/Croatia Records, 2017;
Nemanja Nešić, Nokturna za klavir – Maja Alvanović/Asocijacija gitarista Vojvodine, 2018;
Nemanja Nešić, pesme Miloša Galetina, Jabuke ptice tamburice/Asocijacija gitarista Vojvodine, 2018;
Nemanja Nešić, pesme Miloša Crnjanskog, Nove senke/Asocijacija gitarista Vojvodine, 2020;
Nemanja Nešić i Miloš Zubac, Jučerašnji svet/Kreativni centar Vigvam, 2021;
Nemanja Nešić pjeva pjesme Enesa Kiševića, Valovi/Jugoton-Croatia Records, 2021;
Nemanja Nešić i Miloš Zubac, Sutrašnji svet/Kreativni centar Vigvam, 2021;
Nemanja Nešić, Na istom putu/Kreativni centar Vigvam, 2022.

Književna izdanja[уреди | уреди извор]

Revir – jedna priča/Prometej, 2011;
Sa druge strane oka, zbirka pevanih stihova/Prometej, 2019;
Nove daljine, zbirka pesama/Tiski cvet, 2021;
(u pripremi) Let bez letenja, zbirka pesama i CD/Grafoprint Gornji Milanovac, 2024.