Нимба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Строги резерват природе планине Нимба
Назив на званичном списку светске баштине
Mont Nimba landscape.jpg
Локација Застава Обале Слоноваче Обала Слоноваче Застава Гвинеје Гвинеја
Тип природна
Критеријум ix, x
Референца 155
Унеско регија Африка
Историја уписа у светску баштину
Упис 1981. (5. седница)
Угроженост 1992.

Планина Нимба, Нуон или Ришар-Молар, позната и као Гвинејска кичма, је планински масив који се протеже између три државе у зпадној Африци, Либерија, Гвинеја и Обала Слоноваче. Највиши врх је Нимба, висок 1.752 m (највиши врх Гвинеје и Обале Слоноваче), а највећа насеља су Јекепа на западу Либерије и Босу у Гвинеји. Под густим шумама на обронцима планине Нимба налазе се саване богате биљним и животињским светом.

Осим дела који се налази у Либерији планина Нимба је строги резерват природе, прекогранични национални парк у Гвинеји и Обали Слоноваче, а постоји предлог да му се припоји и део који се налази у Либерији.

Национални парк планине Нимба има површину око 180 km² и уписан је 1981. године на UNESCO-ве листе Светске баштине и резервата биосфере као једно од великих уточишта дивљих животиња међу којима су неке угрожене.

Због концесије за потребе експлоатације руде гвожђа на заштићеном подручју и великог прилива избеглица у гвинејском делу парка Строги резерват природе планине Нимба је од 1992. године на листи угрожених места Светске баштине.[1].

Извори[уреди]

  1. „Mount Nimba Strict Nature Reserve”. UNESCO. Приступљено 16. 3. 2011.. 

Литература[уреди]

  • Diedrich Westermann, Edwin William Smith i Cyril Daryll Forde, Africa, 1951., Oxford University Press. pp. 335. OCLC 50238863
  • John Charles Pugh i W. B. Morgan, West Africa, 1969., London: Methuen. ISBN 0-416-26900-1

Спољашње везе[уреди]