Нимба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Строги резерват природе планине Нимба*
Светска баштина Унеска

Mont Nimba landscape.jpg
Држава Застава Обале Слоноваче Обала Слоноваче Застава Гвинеје Гвинеја
Врста природна
Критеријум ix, x
Референца 155
Регија Африка
Историја уписа у светску баштину
Упис 1981.  (5. седница)
Угроженост 1992.
* Име као на званичној листи светске баштине.
Регију је класификовао УНЕСКО.

Планина Нимба, Нуон или Ришар-Молар, позната и као Гвинејска кичма, је планински масив који се протеже између три државе у зпадној Африци, Либерија, Гвинеја и Обала Слоноваче. Највиши врх је Нимба, висок 1.752 m (највиши врх Гвинеје и Обале Слоноваче), а највећа насеља су Јекепа на западу Либерије и Босу у Гвинеји. Под густим шумама на обронцима планине Нимба налазе се саване богате биљним и животињским светом.

Осим дела који се налази у Либерији планина Нимба је строги резерват природе, прекогранични национални парк у Гвинеји и Обали Слоноваче, а постоји предлог да му се припоји и део који се налази у Либерији.

Национални парк планине Нимба има површину око 180 km² и уписан је 1981. године на UNESCO-ве листе Светске баштине и резервата биосфере као једно од великих уточишта дивљих животиња међу којима су неке угрожене.

Због концесије за потребе експлоатације руде гвожђа на заштићеном подручју и великог прилива избеглица у гвинејском делу парка Строги резерват природе планине Нимба је од 1992. године на листи угрожених места Светске баштине.[1].

Извори[уреди]

  1. „Mount Nimba Strict Nature Reserve”. UNESCO. Приступљено 16. 3. 2011.. 

Литература[уреди]

  • Diedrich Westermann, Edwin William Smith i Cyril Daryll Forde, Africa, 1951., Oxford University Press. pp. 335. OCLC 50238863
  • John Charles Pugh i W. B. Morgan, West Africa, 1969., London: Methuen. ISBN 0-416-26900-1

Спољашње везе[уреди]