Нова БХ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нова БХ
Типтелевизијска мрежа
ЗемљаБосна и Херцеговина
СедиштеТрг солидарности 10, Сарајево
ВласникЈунајтед медија (Јунајтед група)
Датум покретања9. октобар 2018. год.; пре 13 месеци (2018-10-09)
Бивша именаПинк БХ (2003–18)
Формат слике576i (СДТВ)
1080i (ХДТВ)
Мрежне
афилијације

Нова ТВ
Нова М
Нова С
Веб-сајтwww.novabh.tv

Нова БХ босанскохерцеговачка је телевизијска мрежа са националном покривеношћу која се налази у власништву групације Јунајтед медија. Емитује се од 9. октобра 2018. године. Од 2003. до 2018. године, емитовала се под именом Пинк БХ. Настала је удруживањем низа комерцијалних и локалних телевизија из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине: ТВ Комета Сарајево, Независна ТВ Бања Лука, ТВ Степ Бијељина, ТВ Патрија Добој и ТВ ГЛС Србац у једну телевизију, која је од оснивања била део српске Пинк медија групе Жељка Митровића.[1]

Нова БХ је за врло кратко време успела освојити гледаоце широм земље, кратким формама емисија које су постале трговачке ознаке ове телевизијске куће, али и великим телевизијским пројектима као што су јутарњи програм Балкан нет и Удри мушки или забавни шоу Пиле и Маца шоу, изванредним страним високобуџетним филмским програмом, домаћим серијама из продукције Јунајтед медије и спортским програмом преносима фудбалских утакмица репрезентација Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске те Лиге шампиона.

Промена власничке структуре[уреди]

Велика штета групацији тј. пословању Пинк групе у Босни и Херцеговини сматра се да је нанета 2016. године одлуком Регулаторне агенције за комуникације да се ријалити програм Фарма затамни током дана и не емитује на земаљској фреквенцији тј. није се смело приказивати пре 23 увече и 6 сати ујутру и од тада се постепено почела смањивати гледаност Пинк БХ земаљским путем и путем кабл оператера.

Након више од 15 година постојања телевизије Пинк БХ, 24. априла 2018. тадашњи власник Жељко Митровић је потврдио да се воде преговори о продаји Пинк БХ.[2] 5. јуна 2018. године Жељко Митровић и Пинк медија група су потврдили медијима да ће се развој групе усредсредити на пословање у Србији и Европи, као и да је Пинк БХ продат Јунајтед групи. Услед промене власничке структуре, уследио је „ребрандинг” телевизије, који подразумева и промену имена у Нова БХ, која је ступила на снагу 9. октобра 2018. године, те је тако Босна и Херцеговина добила новy националну телевизију.[3]

Програм[уреди]

Нова БХ емитује свој програм произведен у Сарајеву, који се емитовао и за вријеме постојања телевизије Пинк БХ, као што су Забрањени форум, Данас код нас, Инфо топ, На крају седмице и друге. Осим ових, Нова БХ емитује забавне програмске садржаје у продукцији хрватске Нове ТВ, као што су Суперталент и Вече са звездама, али и емисије произведене у оквиру српске Гранд продукцијеЗвезде Гранда и Никад није касно, те емисијама Практична жена, Недељно поподне са Леом Киш, квиз Тотални обрт и многе друге.

Дајрект медија откупила је права на емитовање фудбалских утакмица националних тимова репрезентација Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске у наредне четири године, тако ће Нова БХ ексклузивно преносити све утакмице репрезентација у оквиру Лиге нација, потом квалификације за Европско првенство 2020. и квалификације за Светско првенство 2022. у Катару. Неизоставан део програма Нове БХ биће и Лига шампиона у циклусу 2018—2021. Нова БХ ће ексклузивно преносити и Европско првенство 2020.

Од серијског програма Нова БХ је обрадовала гледаоце како популарним турским серијама тако и домаћим серијама из продукције хрватског огранка Нове ТВ серије На граници и серија из оригиналне продукције Јунајтед медије попут Конак код Хилмије, Жигосани у рекету и Сенке над Балканом, а у плану су за емитовање на Новој БХ такође и нови наставци Убице мог оца.

На место директора програма и уредника информативног програма Нова БХ постављена је новинарка Н1 Јасмина Демировић у циљу реконструкције информативе и подизању квалитета информативног програма на Нова БХ.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • [1] - Redizajn informative na Nova BH
  • [2] - Najava početka centralne inf. emisije Nova BH Dnevnik - Klix