Луд, збуњен, нормалан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луд, збуњен, нормалан
Lznlogo.jpg
Лого серије у 1. сезони
Жанр Комедија
Формат Телевизијска серија
Сценарио Феђа Исовић
Режија Елмир Јукић
Улоге Мустафа Надаревић
Сенад Башић
Моамер Касумовић
Композитор Алмир Курт
Дино Шукало
Дино Шаран
Недим Бабовић
Земља Застава Босне и Херцеговине БиХ
Локација Сарајево, БиХ
Језик босански, хрватски, српски
Број сезона 8
Број епизода 216 (списак)
Време трајања ~ 35 минута
Продукција
Извршни продуцент Лана Марковић, Вања Пушић
Продуцент Давор Пушић
Монтажер Елведин Зорлак
Аднан Капетановић
Продукција ФИСТ
Дистрибуција Федерална ТВ (2007.-2015.)
Нова ТВ
Face TV (2015.-)
Прва ТВ(2015.-)
Емитовање
Премијерно приказивање 2. септембар 2007.
Статус још увек се емитује
Профил на IMDb-ју

Луд, збуњен, нормалан је босанскохерцеговачка хумористичка серија у режији Елмира Јукића и сценаристе Феђе Исовића. Састоји из осам сезона. Прва сезона је емитована на телевизији од 2007. до 2008. године, а садржи 40 епизода. Друга сезона је емитована на телевизији од 2008. до 2009. године, а садржи 32 епизоде. Трећа сезона је емитована на телевизији 2010. године, а садржи 24 епизоде. Четврта сезона је емитована на телевизији 2011. године, а садржи 24 епизоде. Пета сезона је емитована на телевизији од 2012. до 2013., а садржи 24 епизоде. Шеста сезона је емитована на телевизији од 2014. до 2015., а садржи 24 епизоде. Седма сезона је емитована на телевизији од 2015. године, а садржи 24 епизоде. После седме сезоне следи још једна сезона која садржи такође 24 епизоде.

Након Босне и Херцеговине и Хрватске, серија се од 27. септембра 2008. емитовала и у Србији на првом програму РТС.[1] , затим се од 15. септембра 2014. емитовала на Б92, а од 7. септембра 2015. се емитује на Првој српској телевизији . Серију је радила Фист продукција за Федералну телевизију (FTV) и хрватску телевизију (Nova TV). У БиХ, ова серија је у 2015. променила емитера. Са Федералне ТВ, ова серија је прешла на комерцијалну телевизију Face TV која је серију почела емитовати од 7. сезоне свакога дана са почетком од 20:00, почевши од 4. априла 2015.

Радња[уреди]

Радња серије прати Изета, Фарука и Дамира, три генерације сарајевске породице Фазлиновић. Они живе у истом стану, а сваки од њих је са специфичним генерацијским проблемима. Изет (Мустафа Надаревић) је инжењер у пензији, има близу седамдесет година, стара гарда и удовац је. Усвојен је као дете. Типичан је комуниста са стаљинистичким погледом на свет. Без обзира на „црвено“ опредељење, Изет је више склон превари него поштеном раду. Сенилан је, али само када му то одговара. „Сећа“ се борби са Немцима у Другом светском рату, мада је тада био у пеленама. Иако је закорачио у треће доба, обожава жене. У комшиници Споменки Вигорец (Милена Дравић) види повремену љубавницу, а није равнодушан ни према Споменкиној рођаки Сенки (Јелисавета Сека Сабљић). Стално виче и дроби, уз омиљену узречицу - „убићу те ки зеца!“. Фарук (Сенад Башић), Изетов син јединац закорачио је у пету деценију живота и разведен је. По занимању је музички продуцент и власник приватног студија. На једној страни Фарук се бори са неурозама свог оца, а на другој покушава да спава читав дан, а да остане будан целе ноћи. По музичком опредељењу је рокер. Дамир (Моамер Касумовић), Фаруков син, један је од најбољих студента медицине и једини уравнотежени члан породице. Ситуацију чини смешном чињеница да Дамир треба да води нормални живот са ненормалним укућанима.

Улоге[уреди]

За више информација погледајте чланак Списак ликова у серији Луд, збуњен, нормалан.
Глумац Улога
Мустафа Надаревић Изет Фазлиновић
Сенад Башић Фарук Фазлиновић
Моамер Касумовић Дамир Фазлиновић
Билал Хаџић
Ивор Шпаравало
Џема Бранко "Џебра" Фазлиновић
Емир Хаџихафизбеговић Самир Фазлиновић
Марија Омаљев Грбић
Џана Пињо
Барбара Фазлиновић
Милан Павловић Дино (Мехмеда) Мујкић
Горан Навојец Реуфик "Рефко" (Мехмеда) Мујкић
Мирај Грбић Драган/Зоран[a] Чомбе Чмар
Љубомир Бандовић Милан Куфе Чмар
Бранко Јанковић Фуфе Чмар
Илир Тафа Ментор Косова
Татјана Шојић Марија Шарафова[b]
Мирвад Курић Мариофил Шесто
Харис Бурина Јаков
Нивес Иванковић Ајна Хећимић
Снежана Марковић Сенада Фукић
Александар Сексан Ђидо Мова
Мирсад Тука инспектор Мурга

Занимљивости[уреди]

 • Рат у Босни и Херцеговини се уопште не спомиње, а слично томе ни његове последице. Како су сценариста и продукцуја више пута истицали, тежило се постизању радње универзалне за цео простор бивше Југославије, што можда објашњава ову чињеницу.
 • У првој епизоди Златан Зухрић глуми Нагиба, а у шестој сезони глуми Бурека.
 • У два случаја се догађа да једног лика глуме два глумца (не рачунајући ретроспективне инсерте):
 1. У четвртој сезони, Џему као бебу глуми Билал Хаџић; а од почетка пете сезоне када Џема креће у школу га глуми Ивор Шпаравало;
 2. У четвртој и петој сезони Барбару глуми Марија Омаљев Грбић, а од шесте Џана Пињо. Промена Барбариног изгледа је објашњена пластичном операцијом (затезање бора).
 • У 76. и 77. епизоди Емир Капетановић глуми Махмут-агу, а у 114. власника бутика.
 • У првој сезони Јасна Бери је глумила Иванину рођаку Драгану Марић, а у шестој и седмој сезони је глумила Маријину пријатељицу Индиру.

Грешке у серији[уреди]

 • Изетов лик има неколико анахронизама. Почетком серије више пута се наводи да он има мање од 70 година. Иако се нигде не наводи у које време се радња одвија, имајући у виду сценарио и сценографију, могло би се закључити да је почетак серије смештен у прву деценију 21. века, што значи да је рођен најраније у другој половини 1930их година. Ипак у радњи се више пута наводи да је Изет као учесник НОБ-а носилац партизанске споменице, а у једној епизоди је приказано његово сећање из тог периода где се јасно види да је он ту већ младић, што ће рећи да је рођен најкасније у другој половини 1920их, што би само по себи померило радњу најкасније до 1990их година, а самим тим довело и до нових недоследности.
 • У 75. епизоди Фарук откључава врата од стана и приликом уласка нешто говори, а с друге стране врата од кухиње су отворена у којој седе Изет и Ђуро. Изет и Ђуро не могу чути и видети Фарука који прича приликом уласка у стан, ако су притом врата од кухиње отворена.
 • У 143. епизоди приликом снимања порно филма у кухињи у стану Фазлиновића кад се Чомбе гледа из различитих углова, из једног угла гледања се види да носи мајицу жуте боје, а из другог угла гледања се види да носи мајицу црвене боје. Та два угла из којих се Чомбе гледа се наизменично смењују, а да притом у тренутку смењивања угла из којег се гледа није могао да промени мајице.
 • У 146. епизоди Изет у стану почиње да јури Рефку све до кафића Сан Ремо у намери да га пребије. Рефко и Изет су у стану обучени друкчије него када су се појавили у кафићу Сан Ремо, а у међувремену нису могли да се пресвуку.
 • У 2. епизоди, Дамир и Изет причају о томе да је Дамирова мајка била удата за Фарука и да је неко време живјела код Фазлиновића. Од 36. епизоде се приказује да је Дамирова мајка дошла само једном, оставила тек рођеног Дамира и одмах отишла.
 • Чомбетова браћа, Куфе и Фуфе, се презивају Чмар исто као и Чомбе, али је у 104. епизоди "Морал прије свега", приказано да су сва тројица од различитих очева, тако да је готова невероватно да се сваки од тројице очева презива Чмар.

Напомене[уреди]

 1. У 74. епизоди лик мења име из Драган у Зоран.
 2. До краја 6. шесте сезоне серије (168. епизода) се презива Мрвица, а од почетка 7. сезоне (169. епизода) се презива Шарафова.

Референце[уреди]

 1. Serija "Lud, zbunjen, normalan" u Srbiji - Klix.ba, Приступљено 8. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]