Луд, збуњен, нормалан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луд, збуњен, нормалан
LZN.jpg
Луд, збуњен, нормалан
Жанр комедија
Формат Телевизијска серија
Сценарио Феђа Исовић
Режија Елмир Јукић
Улоге Мустафа Надаревић
Сенад Башић
Моамер Касумовић
Композитор Алмир Курт
Дино Шукало
Дино Шаран
Недим Бабовић
Земља  БиХ
Локација Сарајево, Босна и Херцеговина
Језик бошњачки
хрватски
српски
Број сезона 10
Број епизода 264 (списак)
Време трајања ~35 минута
Продукција
Извршни продуцент Лана Марловић
Продуцент Давор Пушић
Небојша Неле Гарић
Монтажер Елведин Зорлак
Аднан Капетановић
Продукција ФИСТ
НИРА
Емитовање
Прво
приказано на

ФТВ (2007. — 2013.)
Нова ТВ (2014. — 2015.)
Прва (2015.)
ТВ Б92 (2016. — )
Премијерно
приказивање

2. септембар 2007. — 19. јул 2016.
Емитовање у Србији
Емитер РТС 1 (2008. — 2013.)[1]
Б92 (2014. — 2016.)
Прва (2015.)
Премијерно
приказивање

27. септембар 2008. — 19. јул 2016.
Профил на IMDb-ју

Луд, збуњен, нормалан је босанскохерцеговачка хумористичка ТВ серија, која се снима од 2007 у продукцији ФИСТ-а. Редитељ серије је Елмир Јукић, а сценаристаФеђа Исовић. До сада је снимљено 10 сезона са 264 епизоде.

У Србији се серија најпре приказивала на првом програму РТС-а, почев од 27. септембра 2008.[2], затим 15. септембра 2014. почела се емитовати на ТВ Б92, од 7. септембра 2015. на телевизији Прва, да би се током 2016. поново почела да се емитује на ТВ Б92.

Радња[уреди]

Радња серије прати Изета, Фарука и Дамира, три генерације сарајевске породице Фазлиновић. Они живе у истом стану, а сваки од њих је са специфичним генерацијским проблемима. Изет (Мустафа Надаревић) је инжењер у пензији, има близу седамдесет година, стара гарда и удовац је. Усвојен је као дете. Типичан је комуниста са стаљинистичким погледом на свет. Без обзира на „црвено“ опредељење, Изет је више склон превари него поштеном раду. Сенилан је, али само када му то одговара. „Сећа“ се борби са Немцима у Другом светском рату, мада је тада био у пеленама. Иако је закорачио у треће доба, обожава жене. У комшиници Споменки Вигорец (Милена Дравић) види повремену љубавницу, а није равнодушан ни према Споменкиној рођаки Сенки (Јелисавета Сека Сабљић). Стално виче и дроби, уз омиљену узречицу - „убићу те ки зеца!“. Фарук (Сенад Башић), Изетов син јединац закорачио је у пету деценију живота и разведен је. По занимању је музички продуцент и власник приватног студија. На једној страни Фарук се бори са неурозама свог оца, а на другој покушава да спава читав дан, а да остане будан целе ноћи. По музичком опредељењу је рокер. Дамир (Моамер Касумовић), Фаруков син, један је од најбољих студента медицине и једини уравнотежени члан породице. Ситуацију чини смешном чињеница да Дамир треба да води нормални живот са ненормалним укућанима.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Мустафа Надаревић Изет Фазлиновић
Сенад Башић Фарук Фазлиновић
Моамер Касумовић Дамир Фазлиновић
Татјана Шојић Марија Шарафова[а]
Билал Хаџић
Ивор Шпаравало
Џемал Бранко „Џебра“ Фазлиновић
Емир Хаџихафизбеговић Самир Фазлиновић
Марија Омаљев Грбић
Џана Пињо
Барбара Фазлиновић
Горан Навојец Реуфик „Рефко“ (Мехмеда) Мујкић
Мирај Грбић Драган/Зоран Чомбе Чмар[б]
Љубомир Бандовић Милан Куфе Чмар
Гордана Бобан Ивана
Илир Тафа Ментор Косова
Мирвад Курић Мариофил Шесто
Јасна Жалица Шефика Рондић
Нивес Иванковић Ајна Хећимић
Снежана Марковић Сенада Фукић
Александар Сексан Ђидо Мова
Белма Лизде-Курт Рабија Бубић
Минка Муфтић Зумрета Бубић
Елвира Ањукић Санела Хаџимуфтезовић
Златан Зухрић Бахро Бурек
Предраг Ејдус Јован Белајбег
Ива Шулентић Инес Грацин
Милена Дравић Споменка Вихорец
Јелисавета Саблић Сенка Вихорец
Саша Петровић Стјепан Мрвица
Жан Маролт Енес Хаџиетхемћумуровић
Зана Марјановић Селма
Вања Драх др Ђиђимиловић
Боро Стјепановић др Ђуро Убипарип
Драган Маринковић Бећир
Небојша Глоговац Грдоба
Светлана Бојковић Лаура Шарафова
Миодраг Кривокапић Шукрија Хећимић
Ксенија Маринковић Ружа
Адмир Гламочак Јуре Заклан
Власта Велисављевић Славољуб

Занимљивости[уреди]

 • Рат у Босни и Херцеговини се уопште не спомиње, а слично томе ни његове последице. Како су сценариста и продукцуја више пута истицали, тежило се постизању радње универзалне за цео простор бивше Југославије, што можда објашњава ову чињеницу. Једини пут када се рат спомиње је када Изет у 88. епизоди пита Рабију: "Знају ли твоји да се рат завршио?", а она му одговара "Они не знају ни да је почињао.".
 • У првој епизоди Златан Зухрић глуми Нагиба, а у шестој сезони глуми Бурека.
 • У првој сезони Јасна Бери је глумила Иванину рођаку Драгану Марић, а у шестој и седмој сезони је глумила Маријину пријатељицу Индиру.
 • У три случаја се догађало да једног лика глуме два глумца (не рачунајући ретроспективне инсерте):
 1. У четвртој сезони, Џему као бебу глумио Билал Хаџић; а од почетка пете сезоне, када је Џема кренуо у школу, глуми га Ивор Шпаравало;
 2. У четвртој и петој сезони Барбару глуми Марија Омаљев Грбић, а од шесте Џана Пињо. Промена глумица је у самој серији објашњено како је Барбара извршила пластичну операцију (конкретно затезање бора).
 3. У трећој сезони (конкретно 66. епизода) Шериф Аљић глуми инспектора Мату, а од 145. епизоде глуми Милорада (Изетов комшија). Дотада је Милорада глумио Владо Јокановић.

Грешке у серији[уреди]

 • Изетов лик има неколико анахронизама. На почетку серије се наводи да он има 66 година. Иако се нигде не наводи у које време се радња одвија, имајући у виду сценарио и сценографију, могло би се закључити да је почетак серије смештен у прву деценију 21. века, што значи да је рођен најраније у другој половини 1930их година. Ипак у радњи се више пута наводи да је Изет као учесник НОБ-а носилац партизанске споменице, а у једној епизоди је приказано његово сећање из тог периода где се јасно види да је он ту већ младић, што ће рећи да је рођен најкасније у другој половини 1920их, а то би само по себи померило радњу најкасније до 1990их година, што само доводи до нових недоследности.
 • Снимано изнутра, у кафани "Сан Ремо" се улази низ спољне степенице које се налазе са леве стране врата. Снимано споља, спољне степенице се налазе са десне стране што јасно указује да су ентеријер и улаз снимани на различитим местима.
 • Адреса стана у којем Фазлиновићи живе је предмет спорења јер је у 32. епизоди, када је Шефика звала хитну помоћ, рекла да је адреса на којој Изет станује "Златка Иванишевића 32." а у свим осталим епизодама се спомиње да је то "Златка Иванишевића 10."
 • У 2. епизоди, Дамир и Изет причају о томе да је Дамирова мајка била удата за Фарука и да је неко време живела код Фазлиновића. Од 36. епизоде се спомиње да Дамирова мајка никада није била удата за Фарука и да никада није живела са Фазлиновићима и да је код њих у стану била два пута, први пут када је дошла да код Фазлиновића остави тек рођеног Дамира, а други пут је била када је дошла да са собом поведе Дамира који је тада био већ одрастао човек и студирао на факултету.
 • У 74. епизоди је приказано да се Чомбе, презива Чмар, као и његов отац. Чомбетова полубраћа, Куфе и Фуфе, се презивају Чмар исто као и Чомбе, али је у 104. епизоди приказано да су сва тројица од различитих очева, тако да је готово невероватно да се сваки од тројице очева презива Чмар.
 • У 99. епизоди је приказано да су се Дамир и Барбара упознали у болници, а у 182. епизоди је приказано да су се упознали у радио-станици Акорд. Радио-станица Акорд је отворена у 96. епизоди, а Дамир и Барбара су већ били у браку и у истој епизоди су добили сина Џебру, што је друга нелогичност.
 • У 121. епизоди, Џебри је први школски дан. Истог дана, Изет, разочаран што више нема марксизма, па због тога иде у протесте, а на улици се види снег. Пошто је први школски дан 1. септембра, фактички није могуће да у том периоду буде снега.
 • У 143. епизоди приликом снимања порно филма у кухињи у стану Фазлиновића кад се Чомбе гледа из различитих углова, из једног угла гледања се види да носи мајицу жуте боје, а из другог угла гледања се види да носи мајицу црвене боје. Та два угла из којих се Чомбе гледа се наизменично смењују, а да притом у тренутку смењивања угла из којег се гледа није могао да промени мајице.
 • У 146. епизоди Изет у стану почиње да јури Рефку све до кафића "Сан Ремо" у намери да га пребије. Рефко и Изет су у стану обучени другачије него када су се појавили у кафићу "Сан Ремо", а у међувремену нису могли да се пресвуку.
 • У 216. епизоди када су приказани први кадрови како Изет иде пешке ка Београду, око њега се види снег. Већ следећи кадрови у којима је Изет приказан како пешке иде за Београд види се да нема снега. А уз све то треба узети у обзир да је Изет у Београд кренуо неколико дана пред 25. мај (Дан младости) да би се на сам Дан младости у Кући цвећа у Београду поклонио над гробом Јосипа Броза Тита, а да су у мају месецу такви временски услови да готово да није могуће да тада буде снег.
 • У 219. епизоди Фарук одговара Фуфету како на сету имају једну камеру, док се у следећим епизодама види да се током снимања епизода Изетове серије види да се уствари снимају са више камера, а минимално две до три камере. Приказана је једна камера, а када се емитују епизоде Изетове серије кадрови се приказују из минимум три различита угла.
 • У 247. епизоди, Фарук прича Суади, како му не иде са женама, и говори да је Сенада отишла са Зоком, док у епизоди раније Сенада одлази са Фаруковим пријатељем Игором.
 • У 248. епизоди, Фарук и Фуфе се сећају дешавања око дневника Фуфетове мајке. Сећају се сцене из раније сезоне, када је Фуфе сазнао да му је брат умро, а у том сећању ентеријер "Сан Рема", је постављен за снимање серије "Бегова кућа", иако је снимање те серије Фарук почео тек 4. сезоне, након догађаја са дневником.

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

 1. До краја 6. шесте сезоне серије (168. епизода) се презива Мрвица, а од почетка 7. сезоне (169. епизода) се презива Шарафова.
 2. У 74. епизоди лик мења име из Драган у Зоран.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]