Нулти број

С Википедије, слободне енциклопедије
Нулти број
Корице оригиналног издања
Настанак и садржај
Ориг. насловNumero zero
АуторУмберто Еко
ЗемљаИталија
Језикиталијански
Жанр / врста делаисторијски роман
Издавање
ИздавачВулкан издаваштво, Београд
Датум2015.
Број страница206
Превод
ПреводилацМирела Радосављевић, Александар Леви
Датум
издавања
2015.
Класификација
ISBN?978-86-10-01502-7

Нулти број (итал. Numero zero) последњи је роман италијанског писца Умберта Ека оригинално објављен 2015. године.[1] Роман представља живахну сатиру таблоида,[2] а радња је смештена у Италији у 1992. годину.

Синопсис[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Главни лик романа је Колона, пропали писац који ради у уредништву новина Domani (Сутра) и заједно са још пет трошних новинара покушава да објави новине којима је суђено да не буду објављене. Колона је унајмљен од стране Симеија, а подухват објављивања финансиран је од стране Комендатора Вимеркатеа, који поседује телевизијски канал, десетак часописа и води ланац хотела и одмаралишта. Циљ ових новина је да открију истину о свему, да објаве све вести које откривају “мало више”, али Вимеркатеов прави интерес лежи негде другде. Његов “нулти циљ” биће уочен од стране моћних фигура постављених високо у свету финансија и политике које не желе да се истина открије. Они ће извршити притисак на Вимеркатеа да угаси новине, а заузврат ће му омогућити улазак у језгро власти.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ RACHMAN, TOM (20. новембар 2015). „Umberto Eco’s ‘Numero Zero. The New York Times. nytimes.com. Приступљено 25. фебруар 2016. 
  2. ^ Terry Eagleton, Times Literary Supplement, 4. децембар 2015

Спољашње везе[уреди | уреди извор]