ОШ „Ђорђе Јовановић” Селевац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ОШ „Ђорђе Јовановић” Селевац
Osnovna škola Đorđe Jovanović, Selevac 03.jpg
ОШ „Ђорђе Јовановић” Селевац
Типдржавна
Основана1837.
ЛокацијаСелевац бб
Селевац, Смедеревска Паланка
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.osdjordjejovanovic.edu.rs/

ОШ „Ђорђе Јовановић” Селевац, насељеном месту на територији општине Смедеревска Паланка, основана је 1837. године. Школа носи име Ђорђа Јовановића, писца и учесника народноослободилачке борбе.[1]

По оснивању школе, први учитељ је био Илија Анђелковић из Брестовца. На почетку свог постојања школа је била поред цркве брвнаре посвећене Светој Тројици, која се помиње у попису из 1832. године. Давне 1853. године огласило се и прво школско звоно. Школа је тада била четворогодишња, а похађала су је углавном мушка деца. Између два рата настава је извођена у две школске зграде, једној (већој) код цркве и другој (мањој) код Барнића куће или „источне школе”.

Послератни развој основне школе започиње оснивањем ниже гимназије 1948. године. Њу је основао селевачки свештеник Радивоје Д. Милановић, који је уједно био и директор и наставник. После краткотрајног рада гимназије на снагу је ступио закон о формирању осмогодишње школе, а међу првима у срезу, тј. 1950. године, формирана је осмолетка у Селевцу. Услови за рад су били веома тешки, те је настава извођена у мањој приватној кући Драге Војиновића.

Седамдесетих година 20. века почиње велика друштвена акција за изградњу нове школске зграде. Од средстава месног самодоприноса, помоћи општине Смедеревска Паланка и Земљорадничке задруге Селевац настало је данашње здање школе. Реформисана школа започела је свој рад 1977. године.

Настава се изводи у матичној школи, као и у подручним одељењима на Брдњаку и у Бачинцу.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Đorđe Jovanović. Edukacija. Приступљено 19. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]