Општина Смедеревска Паланка

Општина Смедеревска Паланка
Smederevska Palanka Sud.jpg
Општински суд у Смедеревској Паламци
Грб општине Смедеревска Паланка
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Подунавски
Седиште Смедеревска Паланка
Становништво
Становништво Пад 50.284
Географске карактеристике
Надморска висина 98 - 297 m
Површина 421 km2

Serbia Smederevska Palanka.png

Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Регистарска ознака СП
Веб-сајт smederevskapalanka.rs
Положај општине у Подунавском округу

Општина Смедеревска Паланка је општина у Подунавском округу у Шумадији, у централној Србији. Општина се на истоку граничи са општином Велика Плана, на северу са градом Смедеревом, на југозападу са општином Топола, на западу са градом Београдом, односно са његовом градском општином Младеновац и на југу са општином Рача. Површина општине износи 422 km² и по величини је 42. у Републици Србији.

Општина се налази на 44°23' северне географске ширине и 20°53' источне географске дужине, на надморској висини од 100 до 286 m, као ивични, североисточни предео Шумадије, који је познатији под именом Доња Јасеница, по реци Јасеници.

Северно и северозападно пружа се Подунавље, источно је долина Мораве са Поморављем, а јужно и западно овај крај се граничи Рудничким и Космајским крајем.

Смедеревска Паланка је српској историји подарила пар знаменитих људи, какви су били Станоје Главаш, Милоје Поповић Ђак (Ђакова буна), војводе Вулићевићи, Божидар Трудић али и пар значајнијих спортиста, међу којима су свакако најзначајнији Мирослав Мута Николић, Мирољуб Аранђеловић и Перица Огњеновић.

Седиште општине је градско насеље Смедеревска Паланка. Општина Смедеревска Паланка се састоји од 18 насеља: једног градског и 17 осталих насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 50.284 становника, с тим што половина овог број отпада на сеоско становништво.

Насељена места у Општини Смедеревска Паланка[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]