ОШ „Борислав Пекић” Нови Београд

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Основна школа „Борислав Пекић”
Типосновна школа
Боје         
Основана2002. године
ЛокацијаДанила Лекића Шпанца 27
Нови Београд, Београд
Држава Србија
ДиректорГоран Шупљеглав[1]
Веб-сајтЗванични веб-сајт

Основна школа „Борислав Пекић“ је релативно нова основна школа која се налази у новобеоградском насељу Бежанијска коса. Име носи по једном од најзначајнијих српских књижевника 20. века, Бориславу Пекићу.

Историјат[уреди | уреди извор]

Године 1986. урађен је пројекат за изградњу школске грађевине. Притом је двапут постављен камен темељац. Датума 28.9.2001, Министарство просвете је склопило уговор са Републичком дирекцијом за обнову о суфинансирању радова. На пролеће 2001. започета је интензивна изградња, а 12. јула 2002. је школа и званично добила име „Борислав Пекић”, на предлог СО Нови Београд. Исте године, 12. августа, почео је упис деце у школу, а школа је започела са радом следечег месеца, односно 13. септембра. Колектив и наставна средства пренети су из затворене основне школе „Владимир Иљич Лењин”.[2]

О школи[уреди | уреди извор]

Школу похађа око 1.500 ученика, размештених у 44 одељења, а настава се одвија у две смене.[2] Верује се да ће број ученика временом расти, будући да се насеље Бежанијска коса интензивно насељава.[3] Настава се одвија у 16 класичних учионица, 19 кабинета, фискултурној сали и отвореним теренима у склопу школе. Ученици имају могућност да бирају један од четири страна језика који ће учити: енглески, немачки, француски, руски.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]