ОШ „Вук Караџић“ Вишеград

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ЈУ Основна школа „Вук Караџић“
Primary school "Vuk Karadžić", Višegrad.JPG
ОШ „Вук Караџић“ Вишеград
Основана1880.
ЛокацијаУлица Војводе Путника 16, Вишеград, Република Српска
Вишеград
ДржаваБосна и Херцеговина
ДиректорМомир Радојчић

Основна школа „Вук Караџић“, отворена је 1880. године као прва основна четворогодишња школа. Своја прва знања у њој је стекао нобеловац Иво Андрић. Дана 1. септембра 1958. године добија име „Вук Караџић“ и постаје осморазредна школа. Данас основна школа „Вук Караџић“, са седиштем у Вишеграду, обавља делатност основног образовања и васпитања на школском подручју које обухвата територију општине Вишеград и општине Ново Горажде. Школа у свом саставу, поред Матичне школе има Подручну школу Копачи и подручна одељења: Добрун, Прелово, Међеђа, Подкозара. Школске 1998/1999. године, формирано је Одељење за децу са посебним потребама. Поред редовне наставе, ученицима је омогућено стицање нових знања и искустава у ваннаставним активностима кроз рад у секцијама.

Подаци о ученицима и одељењима[уреди | уреди извор]

Школске 2014/2015. године наставу похађа 869 ученика у 45 одјељења. Наставу изводи 59 наставних радника.

Ваннаставне активности ученика[уреди | уреди извор]

Школске 2014/2015. године, на нивоу школе, ученици су активно укључени у 23 секције. За ђаке којима је потребна додатна помоћ у учењу, реализује се допунска настава из седам наставних предмета. Додатна знања ученици стичу на часовима додатне наставе из пет наставних предмета.

Специфичности[уреди | уреди извор]

У традицији школе је његовање ћирилице. 24. маја 2013. године, Основна школа „Вук Караџић“ је проглашена за свеукупног победника на Трећем међународном конкурсу Удружења за заштиту свесловенске писмености и ћириличног писма из Београда. Школа је 2014. године поново добила исто признање. [1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Вебсајт новинске агенције СРНА”. Архивирано из оригинала на датум 09. 02. 2015. Приступљено 31. 01. 2015.