Обрада дрвета

С Википедије, слободне енциклопедије
Уметници могу да користе дрво за израду нежних скулптура.

Обрада дрвета је активност или вештина прављења предмета од дрвета, а укључује и прављење намештаја и резбарство. Обрадом дрветa која има дугу традицију бави се више различитих заната: тесарски, дрводељски, качарски или пинтерски, коритарски, коларски и столарски занат. Дрво се одвајкада прерађивало на више начина, па су се на просторима који су били богат шумама развили занати који су прерађивали дрво.

Историја[уреди | уреди извор]

Древна египатска обрада дрвета

Уз камен, глину и делове животиња, дрво је било један од првих материјала с којим су радили људи . Анализом мустеријена, које су користили неандерталци, показало се да су многи коришћени за обраду дрвета. Развој цивилизације био је уско везан са развојем вештине рада са овим материјалима.

Продавница дрвета у Немачкој 1568. године где радник испред користи тестеру, док други у позадини реже дрво.

Међу раним проналасцима дрвених алата налазе се обрађени штапови са Каламбо водопада, Клактона на Мору и Лехрингена. Копља из Шенингена дају неке од првих примера дрвене ловачке опреме. Кремени су коришћени за резбарење. Још од неолита познате су резбарене дрвене посуде као што су из бунара културе линеарнотракасте керамике у Кучкхофену и Цвенкаи .

Примери резбарења дрвета из бронзаног доба укључују стабла коришћена у изради мртвачких сандука из северне Немачке и Данске и дрвене склопиве столице . Археолошко налазиште, Фелбах-Шмајден у Немачкој има лепе примере дрвених статуа животиња из гвозденог доба . Дрвени идоли из периода латенске културе познати су из светишта на извору Сене у Француској .

Дограмаџије како су се звали тесари у турско време, обављалису грубу обраду дрвета и припремали грађу за прављење кућа, нарочито кровова. Да би припремили грађу они су великим секирама обарали дебла у шуми, а потом их превлачили до радионица. Од алата за обраду дрвета су употребљавали велике тестере. Великим тестерама су дебло даље обрађивала два а понекад и три тесара тестерисањем. За обраду су користили поред великих тестера и брадве са широким сечивима, ручно коване.

Прерадом дрвета баве се и столари. Столари праве намештај или га поправљају. Од намештаја су најчешће правили: столице, столове, клупе, кревете, хоклице, троношке, ормане, плакаре, затим оквире за прозоре и врата, рамове за фотографије. Од 1960-их. година доста се правио кухињски намештај. То су разни креденци, висећи плакари, кухињске столице и столови, троношци, ормани, клупе, кухињски плакари. Столари су дрво набављали на стовариштима, углавном готове даске фабрички обрађене, најчешће у облику панел плоча.

Древни Египат[уреди | уреди извор]

Постоје значајни докази о напредној обради дрвета у старом Египту.[1] Обрада дрвета је приказана на многим постојећим древним египатским цртежима, а сачувана је и знатна количина старог египатског намештаја (као што су столице, хоклице, столови, кревети, шкриње). Гробнице представљају велику колекцију ових артефаката, а унутрашњи ковчези пронађени у гробницама такође су направљени од дрвета. Метал који су Египћани користили за алате за обраду дрвета је првобитно био бакар и на крају, после 2000. године п. н. е., бронза, јер обрада гвожђа била је непозната до много касније.[2]

Обично коришћени алати за обраду дрвета укључивали су секире, тесле, длета, вучне тестере и лучне бушилице. Урезни и чепни спојеви су посведочени из најранијег протодинастичког периода. Ови спојеви су ојачани помоћу клинова, типлова и кожних или гајтанских везица. Животињски лепак почео је да се користи тек у периоду Новог краљевства.[3] Древни Египћани су измислили уметност фасетирања и користили лакове за завршну обраду, иако је састав ових лакова непознат. Коришћени различити аутохтони багреми, као и дрво са локалног платана и тамариска. Дефорестација у долини Нила довела је до потребе за увозом дрвета, пре свега кедра, али и алепског бора, шимшира и храста, почев од Друге династије.[4]

Антички Рим[уреди | уреди извор]

Обрада дрвета је била неопходна за Римљане. Њом је обезбеђиван материјал за зграде, превоз, алате и предмете за домаћинство. Дрво је такође обезбедило цеви, боје, хидроизолационе материјале и енергију за топлоту.[5]:1 Иако је већина примера римске обраде дрвета изгубљена,[5]:2 књижевни записи су сачували велики део савременог знања. Витрувије је читаво поглавље свог дела De architectura посветио дрвету, чиме су очувани многи детаљи.[6] Плиније, иако није био ботаничар, посветио је шест књига своје Природне историје дрвећу и дрвенастим биљкама, пружајући обиље информација о дрвећу и њиховој употреби.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Killen, Geoffrey (1994). Egyptian Woodworking and Furniture. Shire Publications. ISBN 0747802394. 
  2. ^ Leospo, Enrichetta (2001). „Woodworking in Ancient Egypt”. The Art of Woodworking. Museo Egizio. стр. 20.  Непознати параметар |locatio= игнорисан (помоћ)
  3. ^ Leospo 2001, стр. 20–21
  4. ^ Leospo 2001, стр. 17–19
  5. ^ а б Ulrich, Roger B. (2008). Roman Woodworking. Yale University Press. ISBN 9780300134605. OCLC 192003268. 
  6. ^ Vitruvius. De architectura. 1:2.9.1. 
  7. ^ Pliny (1938). Natural History. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Видео о народима Зафиманија на Мадагаскару.
  • Видео записе о обради дрвета објавио Институт фур ден Виссенсцхафтлицхен Филм. Доступно на АВ порталу Немачке националне библиотеке науке и технологије .