Пређи на садржај

Окрузи Чешке

С Википедије, слободне енциклопедије
Подела Чешке Републике на округе
Подела Чешке Републике на крајеве и округе

Округ (чеш. okres, множ. okresy) је административна јединица у Чешкој Републици. Окрузи представљају други степен поделе након крајева, којих има 76 и главни град Праг као посебна управна јединица.

Неколико округа чини један крај, а један округ се састоји од више градова, варошица и насељених места, која имају административни статус сеоске општине (чеш. obec). Окрузи носе називе по градовима који су административни центри тих округа. Три округа се састоје само од једног града, они су градски окрузи или такозвани законски (статутарни) градови. То су Брно, Острава и Плзењ, који стичу статус округа 1971. године.[1]

Данашњи крајеви и окрузи су дефинисани законом из 1960. године.[2] Закон је више пута допуњаван, последњи пут 2007. године. 1996. године основан је округ Јесењик, који је раније био у саставу округа Шумперк. Чешки окрузи су:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Чешки окрузи” (на језику: cz). Статистички завод Чешке Републике. Приступљено 21. 1. 2015. 
  2. ^ „Становништво словачких округа” (PDF) (на језику: cz). Закон о крајевима и окрузима Чехословачке из 1960. Архивирано из оригинала 22. 05. 2011. г. Приступљено 21. 1. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]