Пређи на садржај

Онигири

С Википедије, слободне енциклопедије
Онигири
Разне врсте куглица од риже
Регије или државаЈапан
Температура сервирањахладно или топло
Главни састојцирижа
  Медији: Онигири

Онигири (јап. 御握り), такође познат и као о-мусуби (јап. お結び; おむすび) и нигиримеши (јап. 握り飯; にぎりめし) су јапанске куглице од риже са разним укуцима (риба, поврће, кисело, воће и др.) и зачином фурикаке.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Онигири се у Јапану једе као ужина између два оброка, па тако постоје ресторани брзе хране који су се специјализовали само за онигири.[1] Онигири се обликују у троугласти или ваљкасти облик и често се мотају у нори (морску траву). Традиционали онигири се пуне штапићима уме-а („кинеска шљива” или „јапанска кајсија”), усољеним лососом, кацуобошијем (бонито туњевином), комбу (такође вид морске траве), тарако (кавијар од бакалара), или који други слани или киселкасти састојак, који поред пуњења служи и као природни конзерванс. Јапански ланци продавница праве своје онигирије с разним пуњењима и укусима, а многи од њих су ексклузиве само за један ланац.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hasegawa, Masaharu; Yūichirō Imanishi (1989). Shin Koten Bungaku Taikei 24: Tosa Nikki, Kagerō Nikki, Murasaki Shikibu Nikki, Sarashina Nikki. Tōkyō: Iwanami Shoten. стр. 266. ISBN 4-00-240024-7. 
  2. ^ Murata, Yoshihiro; Kuma, Masashi; Adrià, Ferran (2006). Kaiseki: the exquisite cuisine of Kyoto's Kikunoi Restaurant. Kodansha International. стр. 162. ISBN 4-7700-3022-3.