Опсада Никеје (1328—1331)

С Википедије, слободне енциклопедије
Опсада Никеје
Део Византијско-османских ратова
Lefke Kapisi Iznik 932a.jpg
Време:од 1328 до 1331
Место:Никеја
Исход: Одлучујућа Османска победа
Сукобљене стране
 Византијско царство  Османско царство
Команданти и вође
Византија Андроник III Палеолог
Византија Јован VI Кантакузин
Османско царство Орхан

Опсада Никеје (1328–1331) довела је до пада овог важног византијског града под Османску власт. Освајање Никеје је одиграо важну улогу у ширењу Османског емирата.

Опсада[уреди | уреди извор]

Након освајања Цариграда од Латина, Византинци покушавају да обнове контролу над грчким територијама. Због тога је највећи део војске био ангажован на Пелопонезу и у Анадолији. То је ослабило контролу над облашћу око Никеје. До 1326. године територија око града пада у руке Османа I. Године 1328. Орхан, Османов син, започиње опсаду града. Опсада се одужила јер су браниоци града пронашли начин да снабдевају град храном и водом кроз луку града. Андроник је 1329. године покушао да разбије опсаду, али је поражен код Пелеканона након чега се повлачи назад у Цариград. Град је освојен 1331. године.

Значај[уреди | уреди извор]

Никеја је била у муслиманским рукама и раније. Турци су је контролисали све до 1097. године када крсташи Првог похода освајају град у корист цара Алексија. У време Латинског царства, Никеја је била центар грчке државе (Никејско царство). До пада 1331. године, овај град је представљао најзначајније византијско упориште у Малој Азији. Пад овог града омогућио је Турцима да лако освоје и остале територије у Малој Азији.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]