Пређи на садржај

Опсерваторија Лоуел

С Википедије, слободне енциклопедије
Купола Лоуел опсерваторије

Опсерваторија Лоуел (енг. Lowell Observatory) је астрономска опсерваторија у Аризони, САД. Основана је 1894. године од стране астронома Персивала Лоуела, и спада у најстарије опсерваторије у Сједињеним Америчким државама. 2011. године добила је статус једне од 100 најважнијих грађевина света.

Оригинално, у опсерваторији се користио телескоп рефрактор пречника сочива 61 центиметар (24 инча) назван Алван Кларков телескоп (енг. Alvan Clark Telescope). Овај телескоп користи се и данас у оразовне сврхе. Опсерваторију посети преко 85 000 посетилаца годишње.

Опсерваторија располаже са више телескопа на три локације, близу главне зграде опсерваторије. У главној згради налази се Алван Кларков телескоп рефрактор, иако се данас не користи за нова истраживања већ за едукацију. Телескоп је постављен 1896. године и коштао преко 20 000 америчких долара. У главној згради опсерваторије такође се налази телескоп рефрактор пречника сочива 33 центиметара (13 инча) којим је 1930. године са Лоуел опсерваторије откривена нова планета-Плутон. Открио га је астроном Клајд Томбо, на месту где је очекивао да пронађе претпостављену планету Х за коју се сматрало да постоји, и утиче на орбите осталих планета (Нептуна и Урана).

20 километара од главне зграде, налази се још једна мања опсерваторија која припада Лоуел комплексу. Ту се налазе још два телескопа: Шмит-Касегренов телескоп од 180 центиметара назван Перкинсонов телескоп (у оригиналу Perkins Telescope) и Џон Халов телескоп (ohn S. Hall Telescope) од 110 центиметара. Оба телескопа су роботизована и део су много већег оптичког телескопа-интерферометра.

На трећој локацији налази се телескоп рефлектор пречника огледала 4.28 метара назван Дискавери (Discovery Channel Telescope). Овоје пети по величини рефлектор у Америци.

Списак телескопа[уреди | уреди извор]

Име телескопа Пречник огледала/сочива
Дискавери (Discovery Channel Telescope) 4.28 м
Перкинсонов телескоп(Perkins Telescope) 1.8 м
Џон Халов телескоп (John S. Hall Telescope) 1.1 м
Телескоп рефлектор 0.79 м
Катадиоптички телескоп 0.64 м
Алван Кларков рефрактор (Alvan Clark Telescope) 0.61 м
Телескоп рефлектор 0.53 м
Телескоп Астрограф 0.46 м
Џон Викерс МекАлистер телескоп (John Vickers McAllister Telescope) 0.41 м
Абот Лоуелов астрограф (Abbot L. Lowell Astrograph) 0.33 м

Тренутна истраживања[уреди | уреди извор]

Опсерваторија Лоуел бави се потрагом за астероидима чија орбита пресеца Земљину и од којих постоји опасност. Такође се бави истраљживањем Кујперовог појаса и тела даље од Нептуна, детекцијом екстрасоларних планета, Сунцем, његовом стабилношћу и луминозношћу, формацији звезда и другим процесима у удаљеним галаксијама.

Најважнија открића[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]