Пређи на садржај

Опште добро

С Википедије, слободне енциклопедије

Опште добро у филозофији, економији и политичким наукама односи се на оно што је заједничко и корисно за све или већину чланова одређене заједнице, или алтернативно, оно што се постиже грађанским колективним делима и активним учешћем у политици и јавној служби. Концепт општег добра значајно се разликује међу филозофским доктринама.[1]

Рани концепти општег добра утврђени су од стране античких грчких филозофа, укључујући Аристотела и Платона. Једно схватање општег добра заснованог на Аристотеловој филозофији и данас је у употреби, а упућује на то што савремени учењаци називају "добром које је погодно и доступно заједници, а деле га сви чланови."[2] Концепт општег добра развијен је кроз рад политичких теоретичара, моралних филозофа и јавних економиста, међу којима су Тома Аквински, Николо Макијавели, Џон Лок, Жан Жак Русо, Џејмс Медисон, Адам Смит, Карл Маркс, Џон Стјуарт Мил, Џон Ролс и многи други мислиоци.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Common good | philosophy”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 21. 8. 2018. 
  2. ^ Dupré, Louis. „The Common Good and the Open Society”. The Review of Politics (на језику: енглески). 55 (4): 687—712. ISSN 1748-6858. doi:10.1017/S0034670500018052.