Орава (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Орава
OravaRiver.jpg
Река Орава
Опште информације
Дужина 60,9 km
Басен 1991.8 km2
Слив Црноморски
Водоток
Извор Бела Орава, Словачка и Црна Орава, Пољска
В. извора 601 m
Ушће Река Вах, Словачка
Географске карактеристике
Држава/е  Словачка
Област Орава
Насеља Тврдошин, Долни Кубин.
Притоке Оравица

Орава (свк. Orava) је река у северозападној Словачкој, дуга је 60,3 км.[1] Настаје спајањем Беле Ораве и Црне Ораве која извире у Пољској, а улива се у реку Вах, код насеља Краљовани, у округу Долни Кубин.

Одлике[уреди]

Река Орава се налази у региону Орава и једна је од најчистијих река у Словачкој. После много поплава било је неопходно да се гради вештачко језеро који се налази у северном делу земље. Воде река Беле и Црне Ораве се скупља у језеро, па практично река Орава извире из Оравског језера. Језеро је грађено између 1941. и 1953. године, и том приликом неколико села је морало бити поплављено. Са површином од 35,2 км² највеће је језеро у Словачкој.[1] Градови кроз које протиче река су Тврдошин и Долни Кубин.

Туризам и риболов[уреди]

На реци и околини је значајан туристички центар. Постоји више врста ресторана, хостела, хотела, аутокампова, спортских објеката, изнајмљивање спортске опреме. Постоје и разне друге могућности, посебно током летње сезоне која почиње средином јуна, а завршава се крајем септембра.[1] На реци је развијен и риболов. У Орави се могу наћи рибе, као што су поточна пастрмка, калифорнијска пастрмка, липљен, младица, клен.[2]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Језера и реке” (на језику: енглески). Република Словачка. Приступљено 21. 6. 2013. 
  2. „Реке” (на језику: енглески). Риболов у Словачкој. Приступљено 21. 6. 2013. 

Спољашње везе[уреди]