Дужичаста пастрмка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дужичаста пастрмка
Oncorhynchus mykiss.jpg
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Sakmoniformes
Породица: Salmonidae
Род: Oncorhynchus
Врста: O. mykiss
Биномна номенклатура
Oncorhynchus mykiss
Richardson, 1836
Калифорнијска пастрмка (Oncorhynchus mykiss).
Калифорнијска пастрмка (Oncorhynchus mykiss) омамљена електродом током електро риболова.
Калифорнијска пастрмка, (Oncorhynchus mykiss), плива под водом реке Врело у Перућцу, притоци реке Дрине.

Дужичаста пастрмка (лат. Parasalmo gairdneri) миграторна (анадромна) или слатководна (потамодромна) риба која живи у бистрим, чистим водама, а припада фамилији Salmonidae.

  • Латински назив: Oncorhynchus mykiss
  • Локални називи: дужичаста пастрмка, калифорнијска пастрмка
  • Макс. дужина: од 25 до 60 цм
  • Макс. тежина: 15,8 кг
  • Време мреста: почиње у рано пролеће а завршава се у мају

Опис и грађа[уреди]

Слатководна дужичаста пастрмка нешто је шира и снажнија од поточне пастрмке. Тело, укључујући и пераја, јој је прекривено тамним пегама, а леђа су јој тамнозелене боје. По боковина, који сребрнасто светлуцају, се пружа шарена линија дугиних боја која нијансом прелази на црвено, и због тога је и добила име дужичаста пастрмка. Миграторне форме са запада Северне Америке имају челично-сребрну боју ("steelhead") и улазе из Тихог океана у велике реке, којима мигрирају узводно на природона плодишта ради мреста.

Навике, станиште, распрострањеност[уреди]

Дужичаста пастрмка пореклом је из вода западне, пацифичке обале Северне Америке (Калифорнија, Канада, Северна Америка), а на просторе Европе и Балкана је стигла 1893. године када је уведена у рибогојилишта код Загреба, а потом и у Словенији. Убрзо је из рибњака ушла и у отворене воде и привикла се како у рекама, тако и у језерима.

Дужичаста пастрмка се у Србији масовно гаји у рибњацима углавном због тога што добро подноси летњу повишену температуру воде и до 25 °C.

Дужичаста пастрмка се задржава у отвореним водама, а у некима је постала врста која се размножава и има своје популације. У неким водама постиже максималну тежину и до 10 кг. Трофејима се сматрају примерци од 30 cm дужине. Просечна ловна тежина је од 200 до 900 грама.

Дужичаста пастрмка као мала храни се планктоном и епизооном, а затим ситним воденим ларвама инсеката, одраслим инсектима и рачићима, а касније прелази на крупнију храну, нпр. млађ риба.

Размножавање[уреди]

Дужичаста пастрмка мрести се у рано пролеће (март - април), па све до маја. Тада по телу добија још изражајније боје, "мресну одору". У то време мења и боју меса и добија јачи рибљи мирис. Излеже до 2000 јајашаца, а полно је зрела између друге и треће године кад је дугачка од 20 до 25 цм.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]