Ортоптика

С Википедије, слободне енциклопедије

Ортоптика (од грчких речи ὀρθός orthos, „прав“ и ὀπτικός optikοs „који се односи на вид) јесте професија повезана са негом очију. Велики део праксе ортоптичара се односи на поремећаје бинокуларног вида и дефекте у покретима очију.[1]

Опште информације[уреди | уреди извор]

Ортоптичари су стручњаци за дијагностиковање и лечење дефеката у покретима очију и проблема са заједничким радом очију, који се називају бинокуларни вид. Они могу бити узроковани проблемима са мишићима око очију или дефектима у нервима који омогућавају мозгу да комуницира са очима.

Ортоптичари су одговорни за дијагнозу и нехируршко лечење страбизма (укрштених очију), амблиопије (лењог ока) и поремећаја покрета ока.[2][3]

Ортоптичари су обучени професионалци који су специјализовани за ортоптичко лечење, као што су фластери за очи, вежбе за очи, призме или наочаре. Они обично раде са педијатријским пацијентима и одраслим пацијентима са неуролошким стањима као што су мождани удар, тумори мозга или мултипла склероза.

Уз посебну обуку, у неким земљама ортоптичари могу бити укључени у праћење неких облика очних болести, као што су глауком, скрининг катаракте и дијабетичка ретинопатија.[4]

Поља интервенције[уреди | уреди извор]

Ортоптичар је специјализован за истраживање, рехабилитацију и рехабилитацију визуелне функције.

Истраживање визуелне функције[уреди | уреди извор]

Ортоптичар је професионалац који углавном ради у офталмолошкој ординацији и интервенише у консултацији са лекаром. Врши различита мерења очију и различите прегледе вида. Може да обавља, између осталог:

  • одређивање оштрине вида,
  • одређивање рефракције ,
  • учествује у адаптацији и руковању контактним сочивима,
  • мери интраокуларни притисак,
  • врши оптичку кохерентну томографију,
  • снима фотографије фундуса итд.

У контексту значајног демографског смањења броја офталмолога, повећања техничких процедура, као и раста и старења становништва, визуелни сектор је морао да се реорганизује. У склопу те реорганизације офталмолози поверавају три четвртине техничких мерења ортоптичару.

И у истом духу ортоптичари могу да спроводе и нове процедуре као што су провере између два термина за контролу и прачење хроничне патологије:

  • визуелну процену пре прописивања или обнављања наочара,
  • прописивање специјализованих наочара за особе са дислексијом,
  • скрининг дијабетесне ретинопатије, што је прва телемедицинска процедура коју надокнађује социјално осигурање, чији је циљ да се спречи откривање очне патологије прекасно.

Рехабилитација[уреди | уреди извор]

Ортоптичари, историјски гледано, брину о очном дисбалансу, страбизму , амблиопији , нистагмусу ... и ослобађају пацијенте од главобоље , болова у очима, проблема са фокусирањем, замагљеног вида, двоструког вида, итсд

Додате су специфичне ортоптичке процене које се врше према проблему пацијента: процена слабовидности, неуровизуелних поремећаја, поремећаја учења ( дислексија , диспраксија , поремећаји пажње , аутизам итд.), постуралних поремећаја , у контексту хроничних патологија. или развој...

Ортоптичари су одговорни за пацијенте који пате од старосне макуларне дегенерације (АМД) и слабог вида уопште ( глауком , дијабетесна ретинопатија , итд.), као и за оне који пате од неуровизуелних поремећаја или неуроофталмолошких последица општих патологија.

Ове категорије обухватају бројне неуродегенеративне патологије као што су мултипла склероза , последице можданог удара или Паркинсонова болест на којима ортоптичар ради са циљем да пацијентима поврати могућности фиксације и лечења преосталих визуелних информација што ефикасније.

Ова врста неге доприноси лакшој кућној нези за ове пацијенте, као и за старију популацију.

Ортоптска нега је врло често замишљена у мултидисциплинарном оквиру. Ортоптичар спроводи и нуди персонализоване терапијске пројекте.

Ортооптичар такође учествује у пројектима прилагођавања школовању деце, у вези са националним образовањем и као такав одржава односе са свим здравственим радницима и са наставним особљем (професори школа, референтни наставн) и специјализованим установама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „TCOS.ca :: The Canadian Orthoptic Society”. web.archive.org. 2008-06-11. Архивирано из оригинала 11. 06. 2008. г. Приступљено 2023-09-22. 
  2. ^ International Orthoptic Association document "professional role"
  3. ^ Costenbader, Frank D. (1952). „Professional Responsibility”. American Orthoptic Journal. 2 (1): 60—61. ISSN 0065-955X. doi:10.1080/0065955x.1952.11981068. 
  4. ^ Vukicevic, M., Koklanis, K and Giribaldi, M. Orthoptics: Evolving to meet increasing demand for eye service. In Insight news. March 2013: Sydney, Australia. By Enyeribe Uzoma Emmanuel.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).