Острво Банаба

С Википедије, слободне енциклопедије

Острво Банаба, раније Острво Океан[1] (такође Океан острво), острво је у Пацифику, усамљено повишено коралско острво западно од ланца Гилберт Исланд и 298 km источно од Науруа. Део је Републике Кирибати. Она има површину од 6,0 km²,[2] а највиша тачка на острву је такође највиша тачка у Кирибатију, на висини од 81 m (266 ft).[3] Поред Науру и Макатеа (Француска Полинезија), једно је од важних повишених богатих острва на Пацифику, богато фосфатом.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Мапа Барнаба у време копања фосфата

Име Банаба на локалном гилбертеском језику исправно је написано Бванаба, али Устав од 12. јула 1979. пише Банаба, што значи „шупље земљиште”. Људи класе Те Ака, који потичу из Меланезије, а били су први становници Банаба (океански оток), стигли су пре доласка каснијих миграција из Источне Индије и Кирибатија. Први европски поход Банабе се догодио 3. јануара 1801. Капетан Јаред Гарднер у америчком броду Дијана. Затим је 1804. године капетан Џон Мерто из осуђеног транспортног и трговачког брода Океан остао на острву и назвао га по броду. Банаба је склона суши, јер је то високо острво без природних струја и без воденог сочива. Трогодишња суша која је почела 1873. године убила је преко три четвртине становништва и избрисала скоро сва дрвећа, а многи од оних који су преживели напустили су острво приликом проласка бродова.

Географија[уреди | уреди извор]

Шума у Банаби сада је ограничена на обално подручје и састоји се углавном од манга, пламена, гуава, тапиока и обичних кирибатских грмова као што је салаш. Пошто је миниран више од 80 година, центар острва нема земљу и није обрадив.[3] Банаба је имала три насељена села у попису 2010. године: Табвева, Антереен (такође назван и Табијанг) и Умва.[3]

Клима[уреди | уреди извор]

Месечни просек кишнице из периода 1951—1980

Острво Банаба карактерише тропска клима кишне шуме по Кепеновој климатској класификацији. Ветрови између североистока и југоистока доносе падавине са великом годишњом и сезонском варијабилношћу. Период најнижих средњих месечних падавина почиње у мају и траје до новембра. Од децембра до априла месечни пад износи у просеку више од 120 mm.[5]

Политика[уреди | уреди извор]

Дана 19. децембра 2005. године, Теитираке Корије, представник Савета за Острво Раби у Парламенту Кирибатија, рекао је да Савет Раби размишља о давању права на припајање острва Банаба Влади Фиџија.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Правилно правописање и етимологија у Гилбертесеу треба бити Бванаба, али Устав Кирибата пише Банаба. Због правописа на енглеском или француском, име је врло често било написано Паанапа или Паанопа, као што је то био Закон из 1901. године.
  2. ^ Dahl, Arthur (12. 7. 1988). „Islands of Kiribati”. Island Directory. UN System-Wide Earthwatch Web Site. Архивирано из оригинала 11. 02. 2012. г. Приступљено 14. 4. 2012. 
  3. ^ а б в „19. Banaba” (PDF). Office of Te Beretitent - Republic of Kiribati Island Report Series. 2012. Архивирано из оригинала (PDF) 23. 09. 2015. г. Приступљено 28. 4. 2015. 
  4. ^ C.Michael Hogan. 2011. Phosphate. Encyclopedia of Earth. Topic ed. Andy Jorgensen. Ed.-in-Chief C.J.Cleveland. National Council for Science and the Environment. Washington DC Архивирано октобар 25, 2012 на сајту Wayback Machine
  5. ^ Burgess, S.M., The climate and weather of Western Kiribati, NZ Meteorological Service, Misc. Publ. 188(7), 1987, Wellington.