Манго

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Манго
Black mango unripe.jpg
Immature Black Mango fruit
Научна класификација
Царство: Plantae
Тип: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Sapindales
Породица: Anacardiaceae
Род: Mangifera
L.
врсте

Mangifera altissima

Mangifera caesia

Mangifera camptosperma

Mangifera casturi

Mangifera foetida

Mangifera indica

Mangifera kemanga

Mangifera longipes

Mangifera macrocarpa

Mangifera odorata

Mangifera pajang

Mangifera pentandra

Mangifera persiciformis

Mangifera siamensis

и др.

Манго је биљка (воће) која расте у тропским крајевима. Постоји око 35 различитих врста манга. На дрвету манга расте плод, који се комерцијално користи. Манго се узгаја нарочито у Индији и Индокини. Око 5. века п. н. е. пренесен је из Индије до осталих делова тропске Азије, одакле се даљом култивацијом раширио по свету. Португалци су га пренели у Бразил, одакле је стигао до Флориде током 18. века.

Употреба[уреди]

Манго се бере и транспортује док је још зелен. Зрео плод има интензивни цветни мирис, који испушта под благим притиском. Да би сазрео, полу зрелом плоду на собној температури треба 3 до 5 дана, док се зрео може држати у фрижидеру 2 до 3 дана. Исецкан на комаде често се комбинује са папајом, бананама и кокосом, у воћним салатама. Такође се користи самлевен уз лед и јогурт, како би се добио освежавајући напитак. Од манга се прави и маринада за гриловано месо или десертне сосове. Углавном се конзумира свеж, али постоје и различите комбинације конзервисаног. Од манга се праве и воћни сокови.[1]

Манго дрво у цвету у Керали, Индија

Извори[уреди]

  1. ^ Experts from Dole Food Company; Experts from The Mayo Clinic; Experts from UCLA Center for H (13. 01. 2002). Encyclopedia of Foods: A Guide to Healthy Nutrition. Elsevier. ISBN 978-0-08-053087-1. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]