Отокар Кершовани

Из Википедије, слободне енциклопедије
ОТОКАР КЕРШОВАНИ
Отокар Кершовани
Отокар Кершовани
Датум рођења (1902-02-23)23. фебруар 1902.(114 год.)
Место рођења Трст, Застава Аустроугарске Аустроугарска
Датум смрти 9. јула 1941. (39 год)
Место смрти Загреб, Хрватска НД Хрватска
Професија новинар

Члан КПЈ од 1928.

Отокар Кершовани (Трст, 23. фебруар 1902Загреб, 9. јула 1941), новинар и револуционар.

Биографија[уреди]

Отокар Кершован је рођен 23. фебруара 1902. године у Трсту, као син аустроугарског службеника из старокатоличке породице (Крашовани, торлачка група која се данас већински изјашњава као Хрвати). После затварања хрватске гимназије у Пазину, као шеснаестогодишњи младић је емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Гимназију је завршио у Карловцу, а у Загребу је уписао Шумарски факултет.

Као студент је 1922. године почео да се бави новинарством. Учествовао је у раду југословенског академског клуба „Јанушић“ и покренуо је полумесечни часопис „Млада Југославија“, а од 1923. године постаје један од њених уредника. Сарађивао је и у загребачким „Новостима“ и „Слободној трибини“. Године 1925. постао је уредник београдских земљорадничких новина „Новости“.

У Београду је 1927. године постао члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ), а ускоро и члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за Србију. Годину дана касније примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ).

Први пут је ухапшен 1928. године. После затвора вратио се у Београд, где је наставио партијски рад. Заједно са Веселином Маслешом издаје напредни часопис „Нова литература“. Поново је ухапшен и осуђен на десет година затвора. Излази из затвора 1940. године, али га крајем марта 1941. године поново хапсе и после окупације предају усташама. Одведен је у злогласни логор Керестинец.

Стрељан је 9. јула 1941. године на Дотршчини, крај Максимира, заједно са народним херојима Божидаром Аџијом, Огњеном Прицом и још седам комуниста.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]