Отопластика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Отопластика
Otopexy prae.jpg
Клемпаве уши успешно се лече отопластиком

Отопластика или корекција ушију (од грчких речи οὖς, — уво + πλάσσεινформирање) естетски је хируршки захват којим се решава проблем клемпавих ушију. У целој хирургији не постоји ни једна операција која има толико метода и толико разних модификација као отопластика.[1] Искусни хирург ће из сваке методе издвојити оно најбоље како би прилагодио технику операције сваком индивидуалном пацијенту и његовој отопостази. Ова коректнивна операција може се извести већ после пете године живота. У највећем броју случајева изводи се код деце старости од 4-14 година али се ради и код старијих.

Општа разматрања[уреди]

Деформитети ушне шкољке, односно њен неправилан положај отопостаза, у доносу на главу познат је од давнина и популарно се у народу назива „клемпаве уши”.

Облик ушне шкољке употпуњује општи изглед главе и лица, па зато „клемпаве уши” могу да буду узрок незадовољства сопственим изгледом и узроком настајања комплекса мање вредности.

Отопластика се према коначном циљу дели на:

 • Естетску — промена облика ушију.[2]
 • Реконструктивну — стварање потпуно или делимично недостајућих делова ушију.[3]

Индикације[уреди]

 • Клемпаве уши
 • Деформације ушне шкољке
 • Повећане ушне шкољке
 • Хипертрофиране ушне шкољке.
 • Повреде ушне шкољке

Начин извођења[уреди]

Пре него се почне операцијом, потребно је извршити врло пажљиво мерење ширине и висине ушне шкољке, угао њена отклона, као и задњу дистанцу од ивице ушне шкољке, како би рез који се налази иза уха био симетричан на обе стране главе.

Сама операција ради се у локалној (евентуално на захтев пацијента у општој) анестезији, у трајању до једног сата, у највећем броју случајева.

Након операције врши се имобилизација ушне шкољке, завојем у трајању од 24-48 часова. Редовно превијање и тоалета ране обавља се сваки други дан, а шавови се уклањају након 7 дана. Отеклина и евентуални крвни подливи повлаће се након 10 дана, а осетљивост ушне шкољке на додир враћа се након неколико недеља. Постоперативни ожиљци су скривени иза ува и не виде се. Старији пацијенти се могу вратити послу након пет дана, док деца морају мало дуже да се чувају нарочито у игри са другом децом.

Извори[уреди]

 1. ^ Dieffenbach, Johann Friedrich . Die operative Chirurgie [The operative surgery] (in German). Leipzig: FA Brockhaus. OCLC 162724901.[page needed] cited by Tanzer, R. C.; Converse, J. M.; Brent, B. (1977). Deformities of the auricle. In Converse, J. MD; Converse, John Marquis; Littler, J. William. Reconstructive Plastic Surgery (2nd ed.). Philadelphia: Saunders. 1845. ISBN 978-0-7216-2682-6. стр. 1710.
 2. ^ Jack Davis. Otoplasty: Aesthetic and reconstructive techniques. 1997. ISBN 978-1-4612-7484-1.
 3. ^ Melvin A. Shiffman. Advanced Cosmetic Otoplasty: Art, Science, and New Clinical Techniques - Springer 2013. ISBN 9783642354311.

Спољашње везе[уреди]

 • Otoplasty — Анимација (на језику: енглески)
Star of life.svg Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).