Павле Неокесаријски

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Павле Неоцезарејски)
Павле Неокесаријски
Лични подаци
Датум рођења3. век
Датум смрти4. век
Место смртиНеокесарија,
Световни подаци
Поштује се уПравославна црква, Гркокатолицизам
Празник23. децембар

Преподобни Павле Неокесаријски је хришћански светитељ и епископ Неокесаријски (данас град Никсар у Турској). Био је веома познат по врлинама,[1] тако да је за њега чуо и цар Лициније који је тада царевао у Никомидији. Лициније је вршио прогон хришћана тако да је послао људе да доведу светог Павла на суд. Пошто се свети Павле није одрекао хришћанства и поред претњи, стављен је на муке. Између осталих мука, мучили су га и тако што су му усијану гвоздену плочу ставили на длан, а онда длан друге руке положили преко те усијане плоче, и затим му везали руке док се усијана плоча није охладила. Од тада су Павлу дланови остали непокретни. После мучења послат је у прогонство у затвор, на обалама реке Еуфрата.[1]

Када је цар Константин Велики дошао на власт и на Истоку, сви хришћани који су били у затворима су пуштени на слободу. Тада се и свети Павле вратио у Неокесарију на епископски престо.

Када се 325. године у Никеји одржао Први васељенски сабор, на њему је учествовао и свети Павле. После осуде Арија и његовог учења Аријевог учења, сви учесници сабора су посетили цара Константина. Цар је светом Павлу пољубио сагореле руке.

После тога Павле се вратио у Неокесарију, где је и преминуо.

Српска православна црква слави га 23. децембра по црквеном, а 5. јануара по грегоријанском календару.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Свети преподобни Павле, епископ неокесарисјки”. Пријатељ Божији. Приступљено 29. 1. 2021. 


Литература[уреди | уреди извор]