Пређи на садржај

Пали астронаут

С Википедије, слободне енциклопедије
Комеморативна плахета и фигурица „Пали астронаут“ коју су 1971. на Месецу оставили астронаути мисије Аполо 15 у част 14 погинулих астронаута из САД и космонаута из СССР.

Пали астронаут је алуминијумска скулптура висине 8,5 cm коју је направио Пол ван Хојдонк. Фигура је мала и стилизована, представља космонаута у свемирском оделу, и направљена је у част астронаута и космонаута који су дали своје животе у напретку људског истраживања свемира. Фигуру су астронаути мисије Аполо 15 поставили на Месецу, 1. августа 1971. године, поред плахете са именима 14 астронаута и космонаута који су до тада погинули.

Посада мисије чувала је постојање фигуре у тајности до краја мисије. Након што је прича доспела у јавност, Национални музеј авијације и астронаутике затражио је и добио реплику фигуре. Убрзо су се јавиле контроверзе јер је ван Хојдонк тврдио да је другачије схватио договор са астронаутима мисије Аполо 15, и покушао је да прода око 950 копија фигуре. На крају је попустио под притиском агенције НАСА, која има строгу политику против комерцијалне употребе америчког свемирског програма.[1]

Постављање на Месецу[уреди | уреди извор]

Током мисије Аполо 15, пред крај својих обавеза током шетње по површини Месеца 1. августа 1971. године, астронаут Дејвид Скот кришом је поставио фигуру Пали астронаут на површину, заједно са плахетом на којој се налазе имена осам америчких астронаута и шест совјетских космонаута који су погинули:

Скот је фотографисао плахету и фигуру, али је чекао да се заврши званична конференција за новинаре па тек онда признао да оне заиста постоје. Касније је изјавио да „нажалост, два имена недостају (на плахети) – Валентин Бондаренко и Григориј Нељубов.“[3] Објсанио је да западни свет није био упознат са смрћу ових космонаута због тајности совјетског свемирског програма. Такође је недостајало и име Роберта Хенрија Лоренса, првог тамнопутог астронаута и официра АРВ који је погинуо у паду авиона 1967. године.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Sculpture, Fallen Astronaut”. Smithsonian National Air and Space Museum. Архивирано из оригинала 28. 07. 2014. г. Приступљено 17. 7. 2014. 
  2. ^ „images.jsc.nasa.gov”. images.jsc.nasa.gov. 1. 8. 1971. Архивирано из оригинала 17. 02. 2013. г. Приступљено 29. 4. 2013. 
  3. ^ Leonov & Scott 2013, стр. 313

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]