Папа Феликс III

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Феликс III

Александар III
Александар III

Пуно име -
Датум рођења -
Место рођења Рим (Западно римско царство)
Датум смрти 1. март 492.
Место смрти Рим (Свето римско царство)
Народност Италијан
Понтификат 13. март 483 — 1. март 492.
Претходник Папа Симплиције
Наследник Папа Галезије I

Папа Феликс III (преминуо 3. јануара 492. године) био је поглавар Католичке цркве од марта 483. године све до смрти 492. године.[1] Његово одрицање Хенотикона сматра се почетком Акакијеве шизме.

Феликс је рођен у римској сенаторској породици и био је чукундеда папе Григорија I.[2][1]

Неки кажу да се Феликс појавио једној од својих потомака, праунуци Трасиљи (тетки папе Гргура I), замоливши је да уђе у рај кроз смрт, и за Бадње вече Трасила умире видевши Исусово дозивање.

Његово прво дело јесте одрицање Хенотикона, као део уније са патријархом Акакијем од Константинопоља објављено од стране цара Зенона са намером да ублажи сукоб мијафизитских хришћана и халкедонских хришћана. Упућује и писмо прекора Акакију.

На свом првом сабору, Феликс изопштава Петра Фулера, који је преузео бискупију од Антиохије противно папске жељама. Феликс изопштава и Петра Монга 484. године, који је преузео бискупију Александрије, акт који је довео до раскола између Истока и Запада, који није залечен до 519. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Markus, R. A. (1997). Gregory the Great and his world. Cambridge. стр. 8.  Непознати параметар |publisjer= игнорисан (помоћ)