Паракала Прабхакар

С Википедије, слободне енциклопедије
Паркала 2015
Датум рођења(1959-01-02)2. јануар 1959.
Место рођењаНарасапурам , Андра ПрадешИндија
УниверзитетУниверзитет Џавахарлал Нехру, Лондонска скола Економије и Политичких наука
Занимањеполитички коментатор, политички економиста
СупружникНирмала Ситхараман
Деца1
Веб-сајтhttps://www.parakala.org/

Паракала Прабхакар ( тел. పరకాల ప్రభాకర్; 2. јануар 1959) индијски је политички економиста и политички коментатор за економска и социјална питања. Служио је као саветник за комуникације, држао је позицију у кабинету Андра Прадешине владе у периоду од јула 2014. до јуна 2018. године. Неколико година је на телевизијским каналима Андхра Прадеша водио емисију о текућим догађајима. Његови програми, Пратидхвани на ЕТВ2 и Намасте Андра Прадеш на НТВ. [1] Такође је био бивши портпарол и један од генералних секретара странке Праја Рајиам . [2] Почетком 2000-их, Паракала је био портпарол јединице Андхра Прадеш БЈП-а . [3] Супруг је тренутног министра финансија.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Паракала је рођен у угледној Телугу Брахманској породици [4] у Нарсапураму, Андра Прадеш . Његова мајка Паракала Каликамба била је члан законодавне скупштине у Андра Прадешу, док је његов отац Паракала Сешаватхарам био дугогодишњи законодавац и служио је у три узастопна мандата у држави Андра Прадеш седамдесетих и раних осамдесетих година. Паракала је докторирао на Лондонској школи економије и политичких наука, Магистрирао је уметност и филозофију на Универзитету Џавахарлал Нехру (ЏНУ), у Њу Делхију.

Прабхакар се оженио Нирмалом Ситхараман 1986. године, она је министарка финансија и корпоративних послова владе Индије у кабинету Нарендре Моди, од 2019. године. Имају ћерку.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Parakala punctures Praja Rajyam”. The New Indian Express. Приступљено 2019-07-06. 
  2. ^ TNM Staff (19. 6. 2018). „AP govt advisor and Nirmala Sitharaman's husband Parakala Prabhakar quits, blames Jagan”. www.thenewsminute.com. Приступљено 2019-07-06. 
  3. ^ "Parakala Prabhakar puts in his papers" "The New Indian Express", 20 June 2018
  4. ^ „A power couple whom AP looks up to”. Times of India. Приступљено 21. 7. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]