Патријарх грузијски Илија II

С Википедије, слободне енциклопедије
Патријарх грузијски Илија II
Основни подаци
Помесна цркваГрузинска православна црква
Чинпатријарх
ТитулаЊегова светост и блаженство патријарх-католикос све Грузије, архиепископ мцхетски и тбилиски и митрополит пицундски и сухумско-абхазијски
СедиштеТбилиси
Године службеод 23. децембра 1977.
Претходникпатријарх Давид V
Лични подаци
Датум рођења4. јануар 1933.
Место рођењаГрузија

Патријарх грузијски Илија II (груз. კათოლიკოს-პატრიარქი ილია II) Његова светост и блаженство патријарх-католикос све Грузије, архиепископ мцхетски и тбилиски и митрополит пицундски и сухумско-абхазијски.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 4. јануара 1933. године као Ираклије Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили. Родитељи - из области Казбеги: отац, Георгије Симонович Шиолашвили, - из села Сно; мајка, Наталиа Јосифовна Кобаидзе - из села Сиони. Презиме Гудушаури древно је грузијско презиме. 1927. године преселили су се у Владикавказ.[2]

Био је четврто дете у породици. Као новорођенче крстио га је архимандрит Тараси (Канделаки) на дан празника Рођења Христовог у грузијској цркви; име Ираклија је добио по грузијском краљу Ираклију II.

Године 1952. завршио је руску средњу школу бр. 22 у граду Орджоникидзе (тадашњи назив за Владикавзаз) и уписао Московску богословију, где је дипломирао 1956. године, а потом наставио студије на Московској теолошкој академији.

16. априла 1957. године, у 24. години живота, у храму Светог Александра Невског у Тбилисију, уз благослов Мелхиседека III, студент друге године теолошког фалултета примио је монашки чин са именом Илија у част светог пророка Илије. У монашки чин га је увео стари епископ Зинови (Мазхуг), који му је уједно предсказао даљњу патријархалну службу.

Два дана касније патријарх Мелхиседек рукоположио га је у чин јерођакона у Вазнесењском храму.

10. маја 1959. године, патријарх Московски и читаве Русије Алексије I рукоположио га је у чин јеромонаха.

1960. дипломирао је на Московској теолошкој академији. По завршетку академије преселио се у Грузију и постављен за свештеника храма у Батумију.

1961. године уздигнут је у чин игумана, а потом и архимандрита.

26. августа 1963. године посвећен је за епископа Шемокмеда, и викарног епископа патријарха Јефрема II.

Од 1963. до 1972. године био је ректор Теолошког факултета у Мцхети, које је у то време било једина теолошка школа у Грузији.

1. септембра 1967. постављен је за епископа Сухума и Абхазије. 1969. године уздигнут је у чин митрополита.

Након смрти патријарха Давида V, 9. новембра 1977, одлуком Светог синода именован је патријархом Локум Тененсом. 23. децембра 1977. изабран је за патријарха Илију II.

У периоду од 1978-1983. био је председник Светског савета цркава. 1997. године Грузијска православна црква се повукла из те организације.

Након његовог доласка на место грузијског патријарха десио се масовни препород православља у Грузији током 1980-их. Од 1989. године, више пута је деловао као посредник између зараћених политичких странака. Противио се плану „грузинизације“ јерменског споменика у Тбилисију и, упркос избијању оружаног сукоба, назвао браћом људе из Абхазије и Осетије

Од 1. до 4. марта 2007. године, на позив Руске православне цркве, он је посетио Русију, током које је одржано представљање 13. тома Православне енциклопедије, у којој је објављен опсежни чланак о Грузијској цркви.

6. новембра 2008. године објављено је да је патријарх Илија у Немачкој имао операцију срца у једној од клиника.

Одлуком Светог Синода 21. децембра 2010. године постављен је за администратора Абхазијске епархије. 18. јуна 2013. године, крстио је око хиљаду становника покрајине Аџарије у храму Рођења Пресвете Богородице Марије у Батумију.[3][4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Управление Цхум-Абхазской епархией передано Католикосу-Патриарху всея Грузии Илие II
  2. ^ Вестник патриархии 2002
  3. ^ Второй[мртва веза] объяснил потоп в тбилисском зоопарке грехами коммунистов Lenta.ru]
  4. ^ Второй считает тбилисскую катастрофу наказанием за грехи коммунистов Vesti.ru]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]