Педи Ешдаун

Из Википедије, слободне енциклопедије
Педи Ешдаун

Педи Ешдаун током кампање 1992.
Педи Ешдаун током кампање 1992.

Биографија
Датум рођења 27. фебруар 1941.
Место рођења Њу Делхи (Индија)
Мандат(и)
Високи представник за Босну и Херцеговину
27. мај 200230. мај 2006.
Претходник Волфганг Петрич
Наследник Кристијан Шварц-Шилинг

Педи Ешдаун (енг. Jeremy John Durham Ashdown, Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon; Њу Делхи, 27. фебруар 1941), је британски политичар. Између 1988. и 1999. био је предсједавајући Либералних демократа. Доживотно посједује енглеску титулу пер и до почетка 2006. био је високи представник Уједињених нација у Босни и Херцеговини.

Рођен је као најстарије од седморо дјеце у Њу Делхију у Индији, гдје је његов отац служио у редовима Индијске армије (енг. 14. Punjab & RIASC). Највећи дио дјетињства провео је у Сјеверној Ирској (одакле му и потиче надимак Педи). Школу је завршио у Бедфорд школи у Енглеској. Између 1959. и 1972. служио је као официр у краљевској морнарици као специјалац за блиску борбу и борбени ронилац. По изласку из војске радио је у британском министарству спољних послова, при индустрији и као социјални радник. После тога се кандидовао на парламентарним изборима за изборни округ Јовил гдје је 1983. и изабран. Док је радио као дипломата у Ђенови 70-их година, оптуживан је да ради за енглеску тајну службу МИ-6. Те су оптужбе поново добиле на актуелности када је приказан снимак Педија Ешдауна приликом сусрета са албанским терористима на Косову. На том снимку се види да им он даје конкретна упутства о наоружању за герилску борбу против српске полиције и цивила.

У британском парламенту је био представник за штампу алианце СДП либерала, прво за трговину и индустрију а касније за образовање. После спајања либералне партије са СДП, постао је председник те партије (СЛДП) која је касније промијенила име у Либералне демократе. Остао је на тој позицији све до 1999.

После напуштања енглеске политичке сцене (2002.) наслиједио је Волфганга Петрича на позицији Високог представника УН у Босни и Херцеговини.

Ешдаун је ожењен, има двоје дјеце. Интересује га лингвистика и говори мандарински кинески и друге језике.

Објављена дјела[уреди]

Спољашње везе[уреди]