Петрикон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Насеља раног средњег века на подручју данашњег Новог Сада.

Петрикон или Петрик је био средњовековно утврђење на подручју данашњег Петроварадина.

Историја[уреди]

У античко доба, на простору данашњег Петроварадина је постојао римски Кузум, који је страдао у време најезде Хуна у 5. веку. Кузум је касније обновила Византија под именом Петрикон. Према једној тврдњи, ово утврђење је обновљено у време цара Јустинијана I Великог између 535. и 555. године.[1] Међутим, према другој тврдњи, назив Петрикон се први пут помиње у 12. веку.[2]

Византинци су подручјем данашњег Срема и Петроварадина владали у више наврата. Први пут је Византија успоставила контролу над овим простором до краја 5. века. Потом је ту формирана византијска провинција Панонија, која је обухватала источне и централне делове данашњег Срема. Византијску власт у Срему оспоравали су Источни Готи и Гепиди, који су се сукобљавали око контроле над овим подручјем.

У другој половини 6. века, византијску Панонију освајају Авари, који владају тим просторима до краја 8. века. Потом подручје данашњег Петроварадина улази у састав Франачке државе Карла Великог, затим у састав Бугарског царства, а након тога у састав Самуиловог (Македонског) царства. У време цара Самуила је Сремом управљао војвода Сермон, чији су златници нађени у 19. веку у једном петроварадинском винограду.

Византија поново успоставља контролу над Сремом 1018. године, након чега Византинци у Срему формирају нову покрајину под називом Тема Сирмијум. У борбама између Угарске и Византије, тврђава Петрикон долази под контролу Угарске, али је потом поново заузима Византија. Од 1181. године ово подручје је под управом Угарске, чиме се окончала и присутност Византије на простору данашњег Петроварадина. У 13. веку, током угарске власти, тврђава се помиње под новим именом - Петроварадин.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Енциклопедија Новог Сада, књига 20, Нови Сад, 2002. (одреднице: Петроварадин, Петроварадинска тврђава)
  • Вељко Милковић, Петроварадин и Срем - мистерија прошлости, Нови Сад, 2003.
  • Раденко Гајић, Петроварадинска тврђава - Гибралтар на Дунаву, Сремски Карловци, 1993.
  • Агнеш Озер, Петроварадинска тврђава - водич кроз време и простор, Нови Сад, 2002.


Види још[уреди]