Сирмијум (тема)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Тема Сирмијум)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тема Сирмијум
Θέμα Σιρμίου
10181071
Theme of sirmium sr.png
Тема Сирмијум, 1025. године
Главни градСирмијум
ЗемљаВизантијско царство
Стратегос 
• 
Константин Диогенес
Историја 
• Успостављено
1018
• Укинуто
1071
Претходник
Следбеник
Војводство Сермона
Самуилово царство
Краљевина Угарска
Краљевина Дукља
Тема Сирмијум у Византијском царству, 1045. године

Сирмијум (византијски грчки: Σιρμίου) је била административна јединица (тема) унутар Византијског царства која је постојала на територијама данашње Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине у 11. веку. Седиште је био град Сирмијум, односно данашња Сремска Митровица.

Историја[уреди]

Почетком 11. века, подручје на коме ће касније бити формирана Тема Сирмијум налазило се у саставу Самуиловог македонског (бугарског) царства. После пораза и уништења Самуиловог царства од стране Византије, формиране су нове византијске покрајине (теме) на просторима који су припадали Самуиловом царству. У централном делу некадашњег Самуиловог царства формирана је Тема Бугарска, у источном делу Тема Паристрион, а у северозападном делу Тема Сирмијум. У састав Теме Сирмијум ушли су делови данашње Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, а за седиште покрајине одређен је град Сирмијум у Срему, по којем је покрајина и добила име.

У ово доба био је устаљен назив „Срем“ као ознака за територије са обе стране реке Саве, а касније су у употребу ушли називи „овострани Срем“ (северно од реке Саве) и „онострани Срем“ (јужно од реке Саве), да би се за онострани Срем касније усталио данашњи назив "Мачва".

После битке код Манзикерта (1071. године), а за време метежа који су настали у Византији у борби за престо, успели су Мађари да заузму Срем, који све до 13. века остаје поприште борби између Византије, Угарске и Другог бугарског царства, да би у 13. веку Византија дефинитивно била уклоњена из ових крајева, а као политички претенденти на њих јављају се српски владари.

Управитељи[уреди]

Управитељи теме са титулом стратегоса:


Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]